пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Літературний компас

     Бібліотекар рекомендує до Дня Конституції.

    Історія України зберігає чимало загадок і цікавих подій. Про багато що ми починаємо дізнаватися тільки зараз. Саме про такі книжки йтиме сьогодні мова.


Осип Маковей

Ярошенко



    Роман присвячено історичній битві під Хотином 1629 року.

    Головний герой Ярошенко, шукаючи родину, приєднуеться до польско-казацького війська, що під Хотином разгромило величезне турецьке військо.

Детальніше про книгу дивись статтю на нашому блозі.


Вадим Карпенко

Пригоди Марка та Харка



    Весела книга пригод Марка та Харка створена на основі історичного матеріалу, проте більше стосується сучасності. Сіх та хорошій настрій гарантованію

    Дуже легко проникнути в казковий світ казацької героїки, лицарської честі та щирої дружби. Це вигаданий світ, де співіснують-чубляться та братаються українці, поляки, турки, фрвнцузи, іспанці, генуезці... навіть чертенята.

    Але найценніше в цьому романі-жарті те, що навіть під микроскопом не знайдете жодного москаля.

    Цей світ як порятунок від тривожного свогодення, немовби псіхологична допомога кожному, хто переживає жахіття війни.

Гжицький В.

Чорне озеро (Кара-Кол)



Подія відбувається в Алтаї. Де в художника Ломова закохується місцева дівчина Таня. Але вона трагично загинула.

Сюжет роману також можна тлумачити як символику: зведення дівчини чужеземцем-колонізатором є однією з найбільш поширених метафор імперського домінування.

Читати про книгу ще


Артем Чапай

The Ukraine

    У книзі поєдналися реальний факт і художній вимисел. Книга присвячена двом головним персонажам, які починають знаходити в Україні ті речі, про які можна сказати the Ukraine – саме та Україна, яку знають зараз у світі.


Максим Дупешко

Біля карети під мертвим лисом


    Магичним числом роману є вісім, що символизує безкінечність. У центрі цього амулету-вісімкі українська аристократія — забута, втоптана в багно, розтерта на порох, проте вона, наче фенікс, щоразу постає із попелища в боротьбі за честь та гідність.

Марко Рудневич

Я з небесної сотні


    Ця повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, ще довго будете пам'ятати про головного героя повісті Макса із Сміли.


Леонід Кононович

Чигиринський сотник


    Це гостросюжетна оповідь про маленького козака, що немов зринув із недр стародавньої легенди. Можна сказати, що це “казацьке фентезі”, де національна традиція перегукується з містікою.


Гузинська О.В

бібліотекар УЧЗ 


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67



Немає коментарів:

Дописати коментар