четвер, 19 жовтня 2023 р.

Нові надходження до книжкового фонду. Історична проза.

 



Осип Маковей

Ярошенко




    У повісті Осипа Маковея "Ярошенко" змальовано епізоди Хотинської війни 1621 року, в яких проявився героїзм Війська Запорозького. Письменник знайомить читачів з відомими історичними постатями: запорозьким гетьманом Петром Конашевич-Сагайдачним, польським полководцем Яном Ходкевичем, майбутнім Київським митрополитом Петром Могилою. На фоні важливих історичних подій простежується нелегка доля простої української родини Ярошенків, яка, незважаючи на усі перипетії долі, зберегла свою національну гідність й любов до рідної землі. Сокови та мова, фольклорні перлини й живописне відображення природи, побуту, військових дій зачарують будь-якого читача.



Осип Назарук

Роксоляна




    Повість «Роксоляна» задумана Осипом Назаруком як гімн чистому коханню і як утвердження думки про те, що любов до рідної землі, міцна вдача, сила волі, почуття гідності, здатні піднести людину над безоднею безправ’я і зневаги, насильства і жорстокості.

    «Не знаєш ранком, що буде вечерком»: не знали свої долі й Настя зі Стефаном, готуючись до весілля у Львові 1518 року. А доля розпорядилася так, що українська дівчина опинилася у татарському ясирі, потім у турецькому гаремі, а згодом стала могутньою султаншею - дружиною найвизначнішого правителя Османської імперії Сулеймана Великого. Чому так сталося? Якою таємницею володіла ця дивовижна жінка?


Приходьте до нас на Катерининську, 67




Немає коментарів:

Дописати коментар