вівторок, 10 жовтня 2023 р.

Нові надходження до книжкового фонду. Декілька книг класичної літератури від ФОЛІО

 



Джейн Остен

Чуття і чутливість”



    Світ творів англійської письменниці Джейн Остен (1775—1817) — світ звичайних чоловіків і жінок, доволі буденний, розмірений і в той же час не позбавлений драматизму. Тонкий психолог і знавець людського серця, письменниця створила надзвичайно виразні й правдиві образи. Її герої — живі люди, з усіма їх достоїнствами і недоліками, здатні і на високі почуття, і на великі помилки.


    Доля Маріанни Дешвуд, героїні роману “Чуття і чутливість”, стала запереченням розхожих уявлень того часу про романтичну пристрасть як вершину людських почуттів. Зазнавши зради коханого, Маріанна переконалася, що навіть таке високе почуття, як любов, повинно засновуватися на благородстві, щирому серці та вмінні зрозуміти іншу людину…


Валер'ян Підмогильний
Місто”





    Валер'ян Підмогильний (1901-1937) - український письменник і перекладач, один з найвидатніших прозаїків українського "розстріляного відродження". Роман "Місто", завершений у 1927 році, став першим урбаністичним твором в українській літературі з новими героями, проблематикою та манерою оповіді. В ньому автор описав молодь, яка на початку 1920-х років тисячами потягнулися з сіл, щоб завоювати та зробити своїм українське місто. Письменник показав бажання молодих селян "вийти в люди", аналізує їхню психологію, розповідає про конфлікт, який розгоряється між людьми з різними світоглядами. Після масових репресій інтелігенції 1930-х років, під які потрапив також і Валер'ян Підмогильний, роман "Місто", як і інші твори письменника, був заборонений до 1989 року.


Думка читачів:


  • "Захоплююча, чесна історія про непостійність, мінливість молодої душі. Їдучи до Києва, Степан чітко знав, чим він має займатися, і для чого це все потрібно. Спочатку - він натхненний, амбіційний та щиро закоханий. Але вже по сходженню на берег, у його свідомості відбувається безліч трансформацій. Місто пропонує багато можливостей, тут головне обрати свій шлях та наполегливо працювати. Вподобання Степана змінюються одне за одним, все, за що він береться приречено на незавершеність. Дуже сподобався психологізм роману, його реалістичність . Для мене тут йдеться про важливість почуттів, спілкування та про вірність самому собі".


  • "Після школи мене надовго було відкинуло від класичних творів. Був час коли я на них дивитись не могла. Та прочитана, одного разу, книжка Валер’яна Підмогильного «Місто», змусила мене переглянути своє ставлення до української класики. Ця історія про молодого хлопця, який поїхав в Київ з метою отримати вищу освіту, потім повернутися додому і за допомогою отриманих знань, розвивати рідне село. Хлопець їхав з надією про велике і світле майбутнє, але місто зустріло його не з розкритими обіймами. Йому довелося боротись за своє право на отримання освіти і за місце у великій безжальній столиці. Урбанізація і вплив великого міста, звісно, не пройшли безслідно для головного героя. Вони залишили глибокий слід в житті хлопця і вплинули на його подальшу долю. Це історія про право власного вибору, коли людина не скована моральними принципами і не залежна від чужої думки".



Немає коментарів:

Дописати коментар