неділю, 10 грудня 2023 р.

Книги Івана Андрусяка в УЧЗ

      Зазвичай ми знайомимо відвідувачів нашого блогу із новими надходженнями до бібліотеки.

    Але, мабуть, це не зовсім правильно. Адже у книжковому фонді Універсальної читальної зали є багато книг, про які ми ще не говорили, але вони варті уваги наших читачів.



    Іван Михайлович Андрусяк народився 28 грудня 1968 року в с. Вербовець Косівського району Івано-Франківської області в селянській родині. Вищу філологічну освіту здобув в Івано-Франківському державному педагогічному інституті імені Василя Стефаника (тепер Прикарпатський університет). Здобув також ступінь магістра державного управління в Українській академії державного управління при Президентові України, стажувався в Університеті північного Лондона «Universiti of North London» (Лондонський Університет Метрополітен London «Metropolitan Universiti»). Був на державній службі; працював журналістом у періодичних виданнях в Івано-Франківську та Києві; редактором у видавництві «Школа».

    З 2007 по квітень 2014 рік Іван Андрусяк – літературний редактор видавництва «Грані-Т», а з травня 2014 – головний редактор новоствореного видавництва української літератури для дітей «Фонтан Казок». Через три роки 8 книжок цього видавництва за результатами відкритих обговорень фахівців і громадськості були включені в нову шкільну програму для вивчення в молодших класах, ще 4 рекомендовані до вивчення в середній школі. Це повість-казка «Третій сніг» (2 клас); вірші зі збірки «Лякація» (3 клас); п'єса «Як подружитися з Чакалкою» за мотивами повісті «Стефа і Чакалка» (3 клас); цикл повістей «Двадцать вісім днів із життя Бурундука» (5 клас) та інші. Для молодого видавництва це було переконливим свідченням високої якості роботи і соціальної відповідальності команди видавців. Саме Андрусяк, як головний редактор, творив «обличчя» «Фонтану казок», беручи участь у випуску кожної книжки. На жаль, видавництво не «пережило» covid-карантин і призупинило свою роботу.

    У 2017 році письменник обіймав посаду шеф-редактора нового видавництва сучасної української прози «Легенда», яке мало на меті випускати у світ художньо-цікаві, суспільно-резонансні й літературно-значимі книжки. Цей проект був теж призупинений, бо засновники не змогли зібрати необхідну суму коштів для його реалізації. З червня 2020 року Андрусяк – керівник Дитячої редакції видавництва «Наш Формат».

    З 2017 року письменник живе в Березані під Києвом. Він є членом Українського ПЕН-клубу – культурної і правозахисної громадської організації, що об'єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів. 


СТЕФА І  ЧАКАЛКА


Чакалка дуже страшна! Вона приходить уночі до неслухняної дитини, забирає її у звуконепроникний мішок, несе в темний ліс – і так починаються веселі розбишацькі пригоди…

Повість Івана Андрусяка «Стефа і її Чакалка» – один із знакових творів сучасної української дитячої літератури, які найбільше полюбилися малюкам за останнє десятиліття. Там само захоплено читачі сприйняли і продовження історії – повість «Кабан дикий – хвіст великий». А в цій книжці разом із ними до вас приходить новісінька третя повість – «Чакалка і Чупакабра», у якій два уславлені фольклорні персонажі нарешті завдяки Стефі зустрічаються, щоб остаточно перемогти Великого Бабая і його зграю справжніх страшил.


Хто боїться Зайчиків: повість-гра



    Ця книжка — не просто собі казка і не звичайна собі повість, а передовсім — ці-кавуща гра для всієї сім'ї! Познайомившись із кумедною родиною Дибайлів, ви швидко виявите, іцо маєте з нею дуже багато спільного — бо ж, як відомо, всі щасливі родини схожі одна на одну. А відтак, бавлячись «у Дибайлів» зі своїм маленям, ви неодмінно збагнете, іцо в цім грі — у цій книжці! — все дуже легко змінюється, причому так, як ви того забажаєте. Можливо, навіть змінюється саме життя — разом із вами...
    А все тому, іцо цю повість-гру придумав, бавлячись зі своїми «малявками», колись «страшенно дорослий» письменник Іван Андрусяк — і в результаті «здитинів» настільки, що здобув за неї першу премію конкурсу «Золотий лелека» в номінації «твори для дошкільнят і молодших школярів».

Морськосвинський детектив



    Коли стаються таємничі злочини, усі тварини з довколишніх будинків, ба навіть ті, що живуть на вулиці, неодмінно звертаються до морського свина — детектива Жерара. Однак він знаний ласун, тож береться за справи тільки за умови смачненького гонорару.
    Разом із Жераром ти дізнаєшся, хто поцупив котячий сніданок, тікатимеш від голодних хижаків, з’ясуєш геть усе про невідоме страшидло, яке лякає добрих тварин, досліджуватимеш темні закапелки й боротимешся зі страхами, а найголовніше — навчишся миттю ловити зловмисників, застосовуючи дедукцію й логіку.


Приходьте до нас на Катерининську, 67



Немає коментарів:

Дописати коментар