пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: це книги Надії Гуменюк

 



    Книги Надії Гуменюк є дуже різножанровими. Це і проза, і поезія, і драматургія, і дитяча література. Безперечно, цільова аудиторія письменниці дуже широка, адже кожен знайде в неї видання на свій смак. Сама Надія Гуменюк за фахом журналіст. Вона тривалий час працювала в редакціях районних газет Херсонщини, Волині та Рівненщини. 

    Письменниця жваво цікавилася долею української мови, мала виражену громадську позицію. Вона очолювала один з осередків Товариства української мови в Луцьку, Луцьку «Просвіту», працювала в Українському фонді культури та Союзі українок. Можна лише дивуватися, як за такого напруженого графіку вона знаходить час на плідну творчість. 

    Вірші Надії Гуменюк неодноразово видавалися збірками та отримували визнання таких українських корифеїв пера як Микола Жулинський, Михайло Слабошпицький, Євген Баран. Дуже сильною є й проза письменниці. 

    Варто згадати хоча б роман «Вересові меди». Він описує жіночу долю – нелегку, але таку ніжну і, попри все, незламну. Головна героїня твору пройшла крізь усі випробування грозового ХХ століття. Вона відчула на собі дружбу і зраду, кохання, переслідування, поневіряння. Щастя то наближалося до неї, до ламалося, мов крихкий фарфор від ударів долі, однак героїня вперто йшла до своєї мети. Вона бажала стати актрисою, але, певно, найголовнішим спектаклем було її власне життя.         Письменниця дуже тонко передала жіночу душу, в деталях відтворила перипетії ХХ століття, які так болісно вдарили по долі нашого народу.

    Казки Надії Гуменюк також знайшли свій ключик до серця маленького читача. Вони описують чарівний світ дитинства, де дерева здаються великими, навколишній світ – барвистим, а найбільшою прикрістю є те, що батьки ввечері кличуть додому від галасливих ігор у дворі.


Надія Гуменюк

Літо з амазонками 



    Коли на одній вулиці невеличкого села збираються аж четверо великих мрійників і фантазерів, то без цікавих пригод ну ніяк не обійтися. А ще як у цього села з такою запашною назвою Ожинка – дивовижні люди, героїчна історія, таємничі місця, старовинні пісні та легенди. Отож є чим зайнятися Яринці, Софійці, Ромкові і Тимкові під час літніх канікул. Вони і природу охороняють, і слідами загадкових лісових амазонок мандрують, і з підземелля древнього форту вихід знаходять, і навіть злочинців на чисту воду допомагають вивести. А головне: впродовж цих неймовірно захопливих пригод кожен випробовує себе на кмітливість і відвагу, на вірність друзям і любов до рідного краю.


Надія Гуменюк

Сохатик і «Зуб дракона»



    Ох і цікавим же виявилося для Ромка Радунця це літо, проведене в селі у бабусі з дідусем! Допитливий, з козацьким характером, школяр не може залишатися осторонь від подій, що відбуваються навколо, на землі, яку він вважає рідною. Дідусь, лісник, вчить його доглядати ліс, знаходити спільну мову з тваринами, відчувати відповідальність за їхнє (і не тільки) життя. Знайомство з «інопланетянкою» – такою цікавою! – відкриє Ромкові незвичайні грані звичайних речей, навчить цінувати сім’ю та родинне тепло, те, чого він досі не помічав і над чим не задумувався. А майже самостійно проведена операція з порятунку рідного лісу та села від сучасних рабовласників-браконьєрів, втеча з їхнього підземного полону, допоможуть дітям подорослішати і змужніти.


Використані матеріали з відкритих джерел

Олексій Надемлінський

методист БІВ

Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67



Немає коментарів:

Дописати коментар