четвер, 27 липня 2023 р.

День Української Державності

 


    Другий рік поспіль Україна відзначає День Української Державності. Свято молоде але дуже значуще, насамперед для духовного розвитку країни, як обов’язкової умови збереження державності.

Мета виставки «Українська Державність – мій вибір» повністю співпадає з загальним задумом свята - утверджувати зв’язок сучасних українців з багатьма поколіннями нашого народу, нагадати про багатовіковий державотворчий досвід, культуру, самобутність. На сьогодні, це також протидія російській дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність походження українського та російського народів.

Перший розділ виставки «Україна – погляд в історію» містить видання, з яких чітко видно, що традиція української державності не має розривів і нині успадкувала всі засадничі ознаки, накопичені впродовж тисячі років. Зокрема дуже показовою є праця «Історія русів» в українському перекладі Івана Драча. Як пише в передмові до видання 2001 року Валерій Шевчук: ««Історія русів», найбільше з усіх літописів стоїть на межі між суто літературним та історичним твором, вона використала літописну поетику і є ніби посланням до освіченого стану України, щоб не забував свого минулого, а був надихнутий подвигами предків, водночас відчуваючи катарсисний жаль з приводу тих чи інших печальних подій».



Другий розділ «З джерел рідної землі» наповнений унікальними працями. Насамперед це «Абетка з історії України» художника Ярослава Паладія з короткими поезіями Леоніда Полтави до кожної букви, репринтне видання 1973 року з бібліотеки Вашингтону. Не менш цікавою є праця Теодосія Самотулки «Історія України в іграх», яку автор писав для організації скаутської організації «Пласт». Заслуговує на увагу і видання Олександра Копача «Нові обрії стародавньої України», в якому обґрунтована праісторія нашої батьківщин на прикладі літературних творів античності.

Інформацію про історичних постатей, які відіграли значну роль на шляху становлення української державності нададуть книги третього розділу «Держава та особа». Це художні твори та науково-популярна література. Завдячуючи цим працям ви дізнаєтесь про таємницю сили Олекси Довбуша, познайомитесь з суперечливою постаттю Северина Наливайка та зрозумієте чому саме Степан Бандера став символом українських патріотів. Також тут знайдуться відповіді на те, хто заснував першу українську державу модерного типу та хто очолив першу в нашій історії українську політичну еміграцію.











Немає коментарів:

Дописати коментар