понеділок, 17 липня 2023 р.

Нові надходження до книжкового фонду. Фоліо на допомогу школяру

 Артур Конан Дойль

Собака Баскервілів


    «Собака Баскервілів» — одна з найвідоміших історій про геніального сищика Шерлока Голмса, героя багатьох детективних повістей та оповідань англійського письменника Артура Конан Дойля (1859 – 1930). Цього разу Голмс розв’язує загадкову, майже містичну справу: за жахливих обставин вмирає власник Баскервіль-холу сер Чарлз. Усе сходиться на тому, що його смерть спричинила поява якогось чудовиська, адського створіння, яке переслідує Баскервілів уже не одне століття. Та Голмс доводить, що це цілком реальний злочин. Він розкриває давню таємницю і звільняє Баскервілів від родового прокляття.

Гнат Хоткевич


    У книгу талановитого прозаїка, драматурга, критика увійшли три повісті – «Авірон» на антиклерикальну тематику, «Тарас Шевченко» та «Камінна душа», основою сюжету якої стала народна пісня «Павло Марусяк і попадя» про нещасливе кохання молодої красуні – дружини сільського попа і ватажка опришків Марусяка, «орла полонинського». Навряд чи є в українській культурі особистість, котра проявила б себе так багатогранно, як Гнат Хоткевич, який творив у різних галузях мистецтв, літератури, техніки. Він – прозаїк, драматург, перекладач, редактор, композитор, професіонал-бандурист, театральний режисер, музикознавець, фольклорист, етнограф, педагог, суспільний діяч, художник, а за фахом – інженер-технолог. Залишив по собі велику творчу спадщину, яка, безперечно, належить до духовних скарбів України.


Б.-І. Антонич

На другому березі


    Богдан-Игорь Антонич – украинский поэт и прозаик, чья судьба из-за болезни сложилась весьма трагично. Он сторонился политической деятельности, но зато стал лидером национального культурного движения на Западной Украине, много выступал в качестве критика и теоретика литературы, занимался переводами Рильке. За свою недолгую жизнь Антонич выпустил в свет всего три книги («Приветствие жизни», «Книга льва» и «Три кольца»). В сборник «На другому березі» вошли фрагменты его неоконченного одноименного романа, а также большая часть его поэтического творчества.





Немає коментарів:

Дописати коментар