четвер, 4 липня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: серія від Беатрікс Поттер про кролика Петрика та інших звірят

 



Ціла серія книг від Беатрікс Поттер про кролика Петрика та інших звірят. З малюнками авторки.



    Беатрікс Поттер (англ. Beatrix Potter; народилась 28 липня 1866, Кенсінгтон, Лондон — померла 22 грудня 1943, Нір-Сорей, Камбрія) — англійська дитяча письменниця, художник.



    Спочатку Беатрікс малювала для власного задоволення ілюстрації для «Казок дядька Ремуса», Джоеля Чандлера Харріса. Її надихали європейські традиції байок про тварин, які походили ще від Езопа.

    Коли їй було 27, під час канікул у Шотландії, вона відправила у листі, датованим 4 вересня 1893 року, малюнок та історію про кроликів Ноелю Муру, п'ятирічному сину її гувернантки. Згодом, Мур був першим, хто визнав літературний та комерційний успіх робіт Поттер, і закликав її опублікувати свої історії. У 1901 році вона використала цей лист, перетворивши його на книгу «Казку про Кролика Пітера».

    Беатрікс відправила свою казку шістьом видавцям, але їй відмовили повсюди через відсутність кольорових малюнків, які були дуже популярними на той час. У вересні 1901 року вона вирішила самостійно опублікувати та розповсюдити 250 копій «Казки про Кролика Пітера». Через рік вона привернула увагу видавців. У липні 1902 року був підписаний контракт, і до кінця року більш ніж 28,000 копій казки було надруковано.

    Кролик Пітер з'явився і у наступній історії Беатрікс «Казка про Білку Наткін», 1903, яка також базувалася на листі до одного із дітей гувернантки. Популярність цих та інших книжок була такою, що Беатрікс стала фінансово незалежною.

    У 1905 р. Поттер була таємно заручена із видавцем Норманом Ворном, але її батьки були проти цього шлюбу із торговцем. Це стало причиною розриву відносин між нею та її батьками. Незабаром, після заручин Ворн помер від лейкемії. Через його смерть, Беатрікс написала у листі до сестри Нормана, Міллі: «Він не прожив довго, але це було насичене та щасливе життя. Я повинна спробувати почати спочатку з нового року»

    Загалом, Поттер написала 23 дитячі книжки. Частково вони були популярними через якість їх ілюстрацій: тварини-герої мали свій характер, особистість, і в той же час діяли природно.

    Через поганий зір у 1920 році вона перестала писати. «Казка про Порося Робінзона» була опублікована у 1930 році; хоча її рукопис було створено задовго до цього.



Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67




Немає коментарів:

Дописати коментар