середа, 3 липня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Френсіс Бернетт “Таємний сад”

 



Френсіс Бернетт

Таємний сад



    Френсис Бернетт (1849-1924) – класик англійської дитячої літератури. Серед багатьох творів письменниці, роман «Таємний сад» став чи не найвідомішим і вже понад століття не втрачає своєї популярності. 

    Він про дівчинку, яку ніхто не любить і яка навзаєм ненавидить увесь світ, але несподівано для себе навчилася радіти, сміятися, дружити. Шлях до такої науки пролягає через усю книжку, а неймовірні зміни з Мері Леннокс відбуваються тоді, коли вона розкриває чимало таємниць. 

    Наприклад, хто кричить щоночі у величезному будинку, де сотня замкнених кімнат? Чому хвіртку від одного із садів старанно замасковано, а ключ від неї сховано глибоко в землі?



Про авторку




    Френсіс Бернет народилася в Манчестері (Англія) 24 листопада 1849 р. Коли їй було всього три роки, помер батько, заможний торговець. 

    Мати залишилася одна з п'ятьма дітьми, їй довелося самій вести справи батька, але це тривало недовго - і незабаром забезпечене життя закінчилася. 

    Родині довелося переїхати в інший будинок, який знаходився на кордоні між респектабельним містом і нетрями. Тут, протягом майже десяти років, юна Френсіс спостерігала з вікна життя бідняків, до яких вона зберегла співчуття до кінця своїх днів. 

    Коли Френсіс було всього 16, мати вирішила продати збиткову справа і переїхати в Америку (штат Теннессі), де жив її брат. 

    Перші роки в Теннессі були дуже важкими. Шикарні сукні, які дівчата привезли з Англії дуже швидко зносилися, їм доводилося заробляти на життя не гребуючи ніякої роботи. Щоб якось допомогти родині, Френсіс почала писати. Вона збирала виноград, щоб оплатити поштові послуги за пересилання рукописів в різні журнали. Її розповіді стали з'являтися у пресі під різними псевдонімами. 

    Через кілька років померла мати. 18-ти річній Френсіс довелося стати главою сім'ї і взяти на себе виховання чотирьох молодших братів. Вона почала співпрацювати з журналом "Скрібнерз" і ще кількома престижними журналами, в яких друкувалися її розповіді. Незабаром фірма "Скрібнерз" стала друкувати і книги Френсіс. З цим виданням письменниця співпрацювала все своє життя.    

 Френсіс два рази була заміжня, обидва шлюби не були щасливими і закінчувалися розлученням. 

    Одним з кращих творів Бернетт був перший її роман "Це дівчисько О'Лоурі". Найбільш відомим став роман Френсіс "Маленький лорд Фаунтлерой". Прототипом головного героя був один із синів письменниці - Вівіан. Хлопчик з доброю посмішкою і золотими волоссями. Роман став справжнім бестселером, він витримав більше 20 публікацій. За перший рік було продано близько 43 тисячі примірників, а за весь період купили більше мільйона екземплярів цього роману. Цей твір було надруковано в 1886 році, воно мало величезний успіх. Роман є одним з найбільш читаних дітьми досі. Це дивовижна книга, ніжна і добра історія. Роман зібрав найтепліші відгуки, до нього написано багато рецензій. Це історія, яка не залишить байдужим нікого. 

    Бернет стала не просто автором невигадливих жіночих романів, а великим письменником, чиї твори читали знамениті Марк Твен і Оскар Уайльд, а також англійський прем'єр і американський президент.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67



Немає коментарів:

Дописати коментар