неділю, 10 березня 2024 р.

Нові книжки продовжують надходити: Еріх Марія Ремарк “Життя у позику”

 



Еріх Марія Ремарк

Життя у позику




    Війна далеку позаду. Але життя тих, кого вона зачепила своїми смертельними пазурами, понівечене. Молода бельгійка Ліліан в минулому знала лише голод, втечу, переховування від нацистів, а тепер повільно згасає від туберкульозу. Її життя — це перегони зі смертю. Дівчина хоче прожити решту своїх днів повноцінно, відчути смак справжньої свободи, зазнати щастя, навіть залишившись тільки епізодом у житті коханого чоловіка. Однак доля вирішує по-своєму…


Еріх Марія Ремарк – книги та біографія



    Один з ключових письменників XX століття, видатний представник «втраченого покоління». Пізнавши гіркоту війни, безвихідь життя повоєнних емігрантів і тяжкість звичайної праці, Ремарк не зламався і вміло реалізував увесь набутий досвід у романах. Твори Е. М. Ремарка користувалися неймовірною популярністю у післявоєнні роки і все ще не залишають полиць книгарень. Його персонажі — мужні фронтові офіцери, полонені концтаборів, які не втрачають надію, і знедолені мігранти. Купити книги Еріха Марії Ремарка — значить поповнити домашню бібліотеку найкращими творами минулого століття, які справедливо вважаються класикою.

    Перший роман автора вийшов невеликим накладом і залишився у тодішній Німеччині непоміченим читачами і критиками. Але наступні твори Еріха Марії Ремарка викликали справжню хвилю інтересу. «На західному фронті без змін» з’явився у 1929 році і присвячений опису жорстокості та безглуздості війни з точки зору 20-річного солдата. Тут немає місця для захисників з надздібностями, герої твору — звичайні люди зі слабкостями і страхами, на долю яких випало страшне випробування.

    Про тих самих простих солдатів письменник розповідає і у «Поверненні». Пройшовши війну і не зламавшись під тиском ворога, зрештою, вони не витримують післявоєнної реальності. Унаслідок отриманих душевних травм вони не можуть знайти собі місця у мирному житті. Одні знову повертаються до армії, інші — подаються у революційний рух, треті просто закінчують життя самогубством.

    Найбільш відомим твором письменника можна назвати роман «Три товариші». Дії відбуваються у Німеччині у 1928 році — вже закінчилася Перша світова війна, але гітлерівці ще не прийшли до влади. Три товариша мають невелику автомайстерню та усіма силами намагаються забути про військове минуле, але спогади продовжують отруювати їх нове життя. Незважаючи на дух смерті, яким сповнений увесь твір, книга все ж оспівує спрагу до життя.

    Популярністю серед читачів користуються також інші романи і оповідання Е. М. Ремарка. До таких, зокрема, належать «Іскра життя», «Чорний обеліск», «Земля обітована» і «Тріумфальна арка».

    Письменник став одним з тих, хто вкрай негативно поставився до загарбницької політики Гітлера. Він принципово заперечував війну як спосіб досягнення будь-якої мети. Простою, сухою і емоційною мовою автор описував війну і повоєнні труднощі солдатів з максимальною реалістичністю.

    У період гітлерівського панування відгуки про книги Е. М. Ремарка були виключно негативні, а з 1933 року його твори і зовсім потрапили під заборону. Нацистські студенти тріумфально спалювали їх на майданах. Але паралельно з цим зростала популярність автора у світі...


Приходьте до нас на Катерининську, 67

Використані матеріали із відкритих джерел

                                                                                Підготував О. Надемлінський




Немає коментарів:

Дописати коментар