пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Сьюзен Вудфод "Як розглядати картини"

 


Сьюзен Вудфод

Як розглядати картини



    У цій книзі описано й проаналізовано картини з різних аспектів: розглянуто популярні в живописі сюжети й дивовижне розмаїття прийомів їх відтворення на полотні; технічні проблеми, з якими стикаються художники та в який спосіб вони їх вирішують, часто з неперевершеною винахідливістю долаючи труднощі; і навіть приховані смисли й натяки.

Використані матеріали із відкритих джерел


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67




четвер, 29 серпня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Вікторія Карнаушенко, Лариса Пужайчереда “Цікаві домашні досліди. Візуалізований довідник”

 






Вікторія Карнаушенко, Лариса Пужайчереда

Цікаві домашні досліди. Візуалізований довідник


    Запрошуємо в захопливий світ НАУКИ!

    Чи можна склеїти лід? Чи може вода мандрувати? Чи можна утримати мильну бульбашку на долоні? Нумо досліджувати! Книга містить 37 різноманітних, цікавих та безпечних дослідів, за допомогою яких можна стимулювати дитячу допитливість та жагу нових вражень. Досліди не потребують дорогих чи рідкісних складників, спеціального обладнання чи особливих навичок. Їх можна провести вдома з тими речовинами, які є на кухні або в портфелі.

Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел



середа, 28 серпня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Роман Маленков “Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні”

 


Роман Маленков

Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні



    Історія України бурхлива і насичена, а природа — справді унікальна, тож не дивно, що тут є багато привабливих і цікавих туристичних об’єктів. Але які з них варто побачити насамперед?

    За низкою чітких критеріїв ЮНЕСКО визначила 7 головних природних та культурних об’єктів України та включила їх у список Світової спадщини. Крім того, існує ще й список кандидатів на включення до списку Світової спадщини, який називають Попереднім списком ЮНЕСКО, в Україні таких об’єктів ще 17.

    Путівник Романа Маленкова, мандрівника і засновника краєзнавчого сайту «Україна Інкогніта», розповість про них усі.


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел




вівторок, 27 серпня 2024 р.

Гра - справа серйозна

 


29 серпня — День геймера.




    В цей день відзначають Всесвітній день відеоігор. Свято це заснували в 2008 році.

    Деякі ігри є дівчачими, і хлопці в них майже ніколи не грають. Так само і хлоці грають у свої ігри.

    Є нейтральні ігри.

    Для когось ігри це розвага, для когось шлях побудувати дружні стосунки. А інші просто хочуть утекти від проблем в школі або дома. Психологи та вчені навіть бачать у цьому один з проявів так званого ескапізму. Навіть з'явилася така хвороба - ігроманія. Але у ігор є і плюси - було доведено, що «бродилки» розвивають у дітей уміння орієнтування на місцевості в незнайомому місці.

    Одним словом, явище є, воно ще слабко досліджене вченими і багато чого нам ще належить дізнатися про ігри.

    Головне - жити та не нашкодити собі. А правила ці дуже прості - головне знати міру.


    Саме про це і йшлося з постійними читачами нашої бібліотеки.


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67




Нові книги чекають свого читача: Байки Езопа в переказі Олександра Виженка

 


Байки Езопа

в переказі

Олександра Виженка



    «Друзі пізнаються в біді» — цей крилатий вислів належить «батькові байки» Езопу.

    2600 років тому раб Езоп створив понад 400 байок. Увесь цей час їх переказували з уст в уста, і в такий спосіб до нас дійшло близько 100 творів. Найновіший переказ байок Езопа для цієї книжки зробив справжнісінький казкар, «український соловейко» Олександр Виженко. Він переказав 35 байок!

    На творах Езопа вчилися діти за часів Арістофана в Афінах. Відтоді багато змінилося, та людські вади лишилися тими самими. Чому так? Може, тому, що багатьом людям в дитинстві ніхто не читав байок Езопа? Ця збірка може стати «щепленням» проти жадібності, ліні, пихи, невдячності та інших вад.

    Сила байок Езопа не в повчальних висновках, а в «езоповій мові», алегоричних образах тварин: Вовк втілює жорстокість, Лисиця — хитрість, Орел — шляхетність тощо. Саме в такому вигляді ідея стає зрозумілою дитині.


З Інтернет-відгуків:


    "Нам тільки 3 рочки, але вже знайшли тут свою улюблену історію. Доні сподобалася, і ми читаємо її кожен день на ніч. Деякі історії мають дуже милозвучні та віршові закінчення, тому звучить дуже складно, можливо це саме і привабило мою до цієї книги. Але ж малюнки!!! Вони досить незвичайні, та малеча довго їх розглядає, вона гарно розширює кругозір та візуалізацію."

Ирина Яс


    "У мене є декілька улюблених видавництв в Україні, і одне з них це Час Майстрів. У них не тільки гарний асортимент книг але й фантастична якість друку та оформлення. Книги нереально приємно брати до рук, а ці заокруглені кутики, які я вперше побачила в Мурасі Софі, просто закохують у себе. Ну, от люблю я всілякі такі чуттєві дрібнички. Проводити рукою по матовій поверхні обкладинки, нюхати запах нової книги (до речі не у всіх видавництвах поліграфія пахне "смачно"). 

 Байки Езопа в переказі Олександра Виженка - це можна сказати класика літератури від якої відштовхувались як Гребінка так і Крилов. Ці короткі історії вже не першу сотню років вчать малих і дорослих поваги, любові та здорового глузду в кінці кінців. І роки минають, технології змінюються, а навчати бути не дурнем - вічно. Тому, як на мене, така книга просто необхідна для дитячої бібліотеки та й батькам варто перечитувати. Істина в простоті. Обов'язково рекомендую до прочитання."

Вікторія Ивасечко


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Олексій Надемлінський

методист БІВ



понеділок, 26 серпня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Анатолій Дімаров "На коні і під конем"

 

Анатолій Дімаров

На коні і під конем



    Анатолій Дімаров (1922—2014) — відомий український письменник, мемуарист, лауреат Шевченківської премії (1981). У дитинстві пережив Голодомор в Україні 1932—1933 років, воював на Південно-Західному фронті, побував в окупації, командував партизанським загоном, отримав поранення. Увесь цей життєвий досвід пізніше відбився у творах письменника, зокрема й у захоплюючих книжках для дітей.



    В автобіографічних творах «На коні й під конем» і «Блакитна дитина» розповідається про дітлахів передвоєнних років. Ось уже кілька поколінь читачів радіють і сумують, ростуть і дорослішають разом із головним героєм Толиком. І якщо на перших сторінках книжки вони знайомляться із звичайним маленьким хлопчиком, в міру слухняним, в міру бешкетним, то розлучаються вже з солдатом, який за один день зрозумів, що таке війна, людське життя і смерть. Ця правдива і неймовірно лірична історія, часом весела, часом сумна, безперечно, буде цікава кожному читачеві, спонукаючи до осмислення життя.

    До видання також включено науково-фантастичні повісті «Друга планета» та «Три грані часу».


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Олексій Надемлінський

методист БІВ



неділя, 25 серпня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Люпано Ітоїз Коуе Серія "Вовк у трусах"

 


Дитячі комікси та графічні новели


Вовк у трусах

 том 1



    Усі в лісі боялися Вовка. Ці люті очиська, ці величезні зубиська… Чого тільки не вигадали інші звірі, щоб вберегтися від лютого агресора. Щоденні рейди антивовчої бригади, антивовчі сітки, щоб вберегти домівку, лісова газета, яка детально описує кожен злочин зубатого убивці… Все у лісі працювало на стримування Вовка.

    Та коли одного дня Вовк спустився зі своєї скелі, одягнутий у милі плетені труси, його спочатку не впізнали. Де злючі очиська? Нема, тільки добрий погляд. Де величезні зубиська… А ні, вони на місці. Невже весь цей час звірі звинувачували не того? Невже весь цей час вони кричали: «Вовк!», хоч насправді боятися треба було когось іншого?

    Кого ж тоді? Адже троє поросят зникли…


Вовк у трусах

том 2

«Якщо не віриш у себе, вір у мої труси!»



    В лісі готуються до великих перегонів, де найшвидші крилаті покажуть, хто з них гідний підняти над головою трофей. От тільки невідомий хуліган взявся псувати афіші і розмальовувати їх образливими написами.

    Добре, що в лісі є антивовча бригада, яка легко перетворилася в антивандальну. Але їй не під силу подолати зухвалого хулігана. Єдина надія на Вовка в трусах — супергероя, дупці якого більше не холодно.

    Чи знайде Вовк вандала? Чи зрозуміє його мотиви?

    Так і так. І що допоможе йому в цьому? Модний аксесуар, подарований мудрою совою...


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

методист БІВ



пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Берантас Бенас "Бабайка"

 


Берантас Бенас

"Бабайка"



    Це вже друга спільна книжечка двох юних творців — письменника Бенаса Берантаса й художниці Вілії Квескайте. У ній найкращі приятелі — білченя й вороненя — потрапляють у нову пригоду. Цього разу в них після веселих ігор до пізньої ночі зникає м’яч. Може, його забрав бабай? І як тепер не вляпатись у бабайку — байку з бабаєм?

    Гарно проілюстрована історія не лише розвеселить і надихне на створення нових слів і метафор, але й дасть усій сім’ї нагоду поговорити про страхи — адже навіть і найхоробріші мешканці гаю чогось таки бояться.


Бенас Берантас



    Коли він був маленьким, то боявся високої трави й дзижчання, що лунало з неї.

    Мабуть, тому він виріс такий великий, і, може бути, тепер уже трава його боїться. Але з дзижчанням усе неоднозначно. Особливо коли не видно, хто дзижчить. Тому, перед тим як сісти на траву, він уважно роздивляється довкола.


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Олексій Надемлінський

методист БІВ





четвер, 22 серпня 2024 р.

Розмовний клуб української мови

 



    Розмовний клуб української мови проєкту "Єдині" при Універсальному читальному залі ЦМБС для дітей продовжує свою діяльність. Ми продовжуємо зустрічатися щовівторка та щочетверга та спілкуємося українською.

    Від цього спілкування ми отримуємо масу задоволення, бо не дарма існує розхожа фраза про розкіш людського спілкування. І плюс до всього ми ще покращуємо свої навички володіння українською мовою.


Приходьте до нас на Європейську

(Катерининську), 67

та приєднуйтесь до нас!

З нами весело та цікаво!

    Розмовний клуб працює по вівторках та четвергах з 15.30 до 17.00

Безкоштовно!



Нові книги чекають свого читача: Брати Капранови “Веселих свят!”

 

Веселих свят!

Брати Капранови



    З чого починається кожне українське свято? З того, що батько чи мати питають дітей: «Чи знаєте ви, який нині день?» І разом згадують-розповідають, що і як відзначають сьогодні. Саме завдяки цьому невмирущому маленькому сімейному ритуалу українці від прадавніх часів аж дотепер зберегли традицію народних свят. І незгасимим вогником пронесли її крізь тисячі років випробувань та боротьби.

    Ми маємо власних дітей та замислювали цю книжку як таку собі «батьківську» оповідь про свята. Але не тільки. На цих сторінках зібрано пісні, ігри, святкові страви, традиції, загадки, прикмети, рукомесло – те, що робить святкові дні особливими й пам’ятними.

    Християнські та дохристиянські традиції тісно переплелися у свідомості українців та зіткали єдине полотно національного святкового календаря. Тому ми побудували розповідь без акценту на суто народних або релігійних особливостях. Кожна з українських земель має власні, неповторні традиції. Тому, у річищі загальних звичаїв, ми не забули й про місцеві особливості.

    Сподіваємося, що читачі збагатять подані нами відомості місцевим святковим досвідом. Те саме стосується й наведеної у книжці музики. Кожна українська пісня має багато варіантів мелодії, слів, особливостей виконання. Ми подаємо лише один з них, сподіваючись, що ви запитаєте про інші у своїх бабусь. Бо ж український народ склав і зберіг у своїй пам’яті тисячі пісень.

    Над створенням цієї книжки працювало багато людей: фольклористів, художників, музикантів, дизайнерів, етнографів, філологів. Звісно, на ста сторінках неможливо описати безкінечний світ українських традицій. Тому ми сподіваємося, що видання слугуватиме путівником українськими святами, за допомогою якого дорослі разом із дітьми віднайдуть для себе багато цікавих та мудрих святкових розваг – окрім традиційного застілля.

    А головне – пригадають, як святкували бабусі-дідусі, сусіди та односельці. І збережуть або й навіть відродять власні, особливі святкування. Ми говоримо своєю мовою, віримо у свою правду, святкуємо свої свята – саме тому українці залишаються самобутніми й унікальними на тлі більш «глобалізованих» націй. Тож святкуємо по-українськи, бо ми того варті!


Про братів Капранових



    Брати Капранови — Капранов Дмитро Віталійович (24 липня 1967, Дубоссари, Молдовська РСР — 16 квітня 2024, Київ) та Капранов Віталій Віталійович (24 липня 1967, Дубоссари, Молдовська РСР) — українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі, блогери.

    Брати Капранови - власники видавництва «Зелений пес», письменники і громадські діячі.

    Місце народження братів Капранових - молдавське місто Дубоссари. Дитячі та шкільні роки вони провели в Миколаївській області. Там же в 1984 році закінчили школу, в якій не викладали українську мову. Після вирушили на навчання в місто Свердловськ до Уральського політехнічного інституту, а потім отримали спеціальність з технічної кібернетики в Московському енергетичному інституті.

    Брати Капранови одружені на сестрах-близнючках з 1988 року. Зараз їхні дружини володіють туристичною фірмою. Після весілля всі разом перебралися жити до Москви, де були зайняті в сферах фармацевтики та виноробства. У той же час вони починають роботу над своїм дебютним романом «Кобзар 2000».

    У 1998 році Капранови переїжджають жити до Києва, де і закінчують роботу над власним романом. Отримавши відмови на публікацію роману, вони вирішують відкрити своє видавництво. У 1999 році об'єднавшись з «1+1» і «Короною», вони створюють перший в Україні конкурс «Золотий Бабай», в якому визначають кращого письменника в жанрі гостросюжетної літератури. Перемога дістається письменнику Василю Шкляру за книгу «Ключ».

    У 2000 році Капранови створили видавництво, яке отримало назву «Зелений пес». Саме в ньому вони випустили свою дебютну роботу «Кобзар 2000», і в підсумку книга перевидавалася чотири рази. У 2004 році вони випустили свою другу книгу «Приворотне зілля», а в 2006 році - «Розмір має значення». Через кілька років після заснування видавництво видавало по шістдесят книг щорічно. У 2008 році вони видають збірку своєї публіцистики «Закон Братів Капранових», а в 2011 році - книгу «Щоденник моєї секретарки». В 2016 році опублікували свій крайній роман «Забудь-річка».

    Брати Капранови заснували дві премії в 2007 році. Одна з них, «Золотий намордник» - за державне хамство, а друга - «Золотий нашийник» - за іноземне хамство. Переможці визначаються шляхом онлайн-голосування. А в 2011 році стали засновниками Всеукраїнського конкурсу двійників Тараса Шевченка.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Зібрав та підготував О.Надемлінський




середа, 21 серпня 2024 р.

Розмова за Одесу триває

 Центр ІНКЛЮЛАЙФ в УЧЗ



    Цього тижня відбулася чергова зустріч з молодими людьми з Центру Інклюлайф. Ми продовжили розмову про наше місто, яка почалась тиждень тому
    Цього разу говорили про дитячих письменників Одеси. Говорили про Володимира Рутківського, Світлану Зубко та багатьох інших. Про їхні книжки і якими вони були людьми, адже багато хто з них часто бували в стінах цієї бібліотеки, а деяких мені пощастило знати особисто. Деякі, на жаль, назавжди покинули нас, але залишилися їхні книги. Та на щастя, багато хто з письменників живий і продовжує традиції одеської дитячої письменницької школи.

    Про це й говорили.


Приходьте до нас

на Європейську (Катерининську), 67




Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ



вівторок, 20 серпня 2024 р.

Презентація виставки-інсталяціїї

 З Днем Незалежності, вільна та незламна!


    24 серпня, у суботу, Україна святкує свій 33-й День Незалежності — день гідності, сили та віри у себе. Бажаємо всім українцям відчувати цю силу всередині себе, і щоб наші спільні досягнення завжди нагадували про важливість єдності та патріотизму.

    Нехай віра в себе завжди підтримує нас на шляху до перемоги, а патріотизм і любов до України світить нам яскравіше за сонце.

Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну,

Красу її, вічно живу і нову,

І мову її солов'їну.


    З Днем Незалежності!

    Все буде Україна!

    До цього свята ми підготували виставку-інсталяцію, біля якої наші читачі з задоволенням фотографуються. З деякими з цих світлин ви можете ознайомитися нижче.  












Приходьте до нас на Європейську 

(Катерининську), 67




Нові книги чекають свого читача: 100 казок від «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га»

 




    Перший том трилогії найкращих українських народних казок з ілюстраціями провідних українських художників. Один з найбільш вдалих проектів видавництва «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», який готувався до друку близько 7 років.

    До збірки увійшли як дуже-дуже відомі казки, так й маловідомі широкому загалу. Тому дорослим, які будуть читати ці чарівні історії діточкам, скоріш за все заманеться ознайомитися із невідомими творами. Такими як наприклад: «Змій», Три золотокучеряві княжичі», «Як дурня женили», «Як панок балакав по-німецькому», тощо.

    А найменшим читачям-слухачам зрозуміліші та цікавіші, скоріш за все, виявляться легендарні «Курочка ряба», «Рукавичка», «Пан Коцький», «Солом’яний бичок» та «Ріпка».

    Ілюстрації цього видання сприяють вихованню художнього смаку підростаючого покоління та милують око читачів будь-якого віку.




Приходьте до нас на Європейську 

(Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел



понеділок, 19 серпня 2024 р.

"Життя без зупинок" в Одесі

 


    Ось і закінчилася тижнева виставка робіт дітей з Херсона. Називалася вона 
"Життя без зупинок".

    Виставка включала в себе 45 робіт юних художників з Херсона. Учні мистецьких шкіл, які через війну опинилися у різних куточках України та світу, передали свої мрії та переживання через мистецтво.






















    Про унікальний проєкт детально розповідали у відео.



    Виставка закінчилася, а ми бажаємо юним художником творчих успіхів, здоров'я і звичайно ПЕРЕМОГИ!





А на майстер-класі, що пройшов у перший день виставки, дорослі на годину стали дітьми!



Приходьте до нас на Європейську 

(Катерининську), 67