пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Літературний компас

     Бібліотекар рекомендує до Дня Конституції.

    Історія України зберігає чимало загадок і цікавих подій. Про багато що ми починаємо дізнаватися тільки зараз. Саме про такі книжки йтиме сьогодні мова.


Осип Маковей

Ярошенко



    Роман присвячено історичній битві під Хотином 1629 року.

    Головний герой Ярошенко, шукаючи родину, приєднуеться до польско-казацького війська, що під Хотином разгромило величезне турецьке військо.

Детальніше про книгу дивись статтю на нашому блозі.


Вадим Карпенко

Пригоди Марка та Харка



    Весела книга пригод Марка та Харка створена на основі історичного матеріалу, проте більше стосується сучасності. Сіх та хорошій настрій гарантованію

    Дуже легко проникнути в казковий світ казацької героїки, лицарської честі та щирої дружби. Це вигаданий світ, де співіснують-чубляться та братаються українці, поляки, турки, фрвнцузи, іспанці, генуезці... навіть чертенята.

    Але найценніше в цьому романі-жарті те, що навіть під микроскопом не знайдете жодного москаля.

    Цей світ як порятунок від тривожного свогодення, немовби псіхологична допомога кожному, хто переживає жахіття війни.

Гжицький В.

Чорне озеро (Кара-Кол)



Подія відбувається в Алтаї. Де в художника Ломова закохується місцева дівчина Таня. Але вона трагично загинула.

Сюжет роману також можна тлумачити як символику: зведення дівчини чужеземцем-колонізатором є однією з найбільш поширених метафор імперського домінування.

Читати про книгу ще


Артем Чапай

The Ukraine

    У книзі поєдналися реальний факт і художній вимисел. Книга присвячена двом головним персонажам, які починають знаходити в Україні ті речі, про які можна сказати the Ukraine – саме та Україна, яку знають зараз у світі.


Максим Дупешко

Біля карети під мертвим лисом


    Магичним числом роману є вісім, що символизує безкінечність. У центрі цього амулету-вісімкі українська аристократія — забута, втоптана в багно, розтерта на порох, проте вона, наче фенікс, щоразу постає із попелища в боротьбі за честь та гідність.

Марко Рудневич

Я з небесної сотні


    Ця повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, ще довго будете пам'ятати про головного героя повісті Макса із Сміли.


Леонід Кононович

Чигиринський сотник


    Це гостросюжетна оповідь про маленького козака, що немов зринув із недр стародавньої легенди. Можна сказати, що це “казацьке фентезі”, де національна традиція перегукується з містікою.


Гузинська О.В

бібліотекар УЧЗ 


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67



Нові книги чекають свого читача: Андрій Курков "Казка про пилососика Гошу"

 


Андрій Курков "Казка про пилососика Гошу"


У цій веселій казці відомого українського письменника Андрія Куркова розповідається про пригоди пилососика Гоші, про його дружбу з дідком-Пиловичком, який навчив Гошу пропилювати квартиру, про те, що сталося, коли після ремонту повернувся тато Гоші — старий, перевірений часом пилосос, і що врешті-решт довелося зробити пилососику, аби зберегти дружбу дідка-Пиловичка. А оригінальні малюнки чудової художниці Даші Вернової прекрасно доповнюють цю історію і безумовно сподобаються маленьким читачам.


Біографія




    Андрій Юрійович Курков (нар. 23 квітня 1961, Будогощ, Ленінградська область, Російська РФСР) — український письменник російського походження, журналіст, кіносценарист. Президент Українського ПЕН.

    Усі ранні твори Курков написав російською.

    Дитячу книжку українською Курков вперше написав 2014 року; це була казка «Маленьке левеня і львівська мишка» для видавництва ВСЛ.

    Дорослу книгу українською Курков вперше написав 2017 року; це була публіцистична біографічна книга у жанрі нон-фікшн «Рух „Емаус“: Історія солідарності» для видавництва Астролябія.

    Андрій Курков народився у 1961 у російському селі Будогощ Ленінградської області. З раннього дитинства живе у Києві. Після школи працював завклубом, завідувачем бібліотеки в санаторії в Пущі-Водиці, діловодом тощо. Також закінчив курси перекладачів японської мови в Інституті інформації (на «Либідській»). 1983 — закінчив Київський державний педагогічний інститут іноземних мов. Працював випусковим редактором багатотиражки Київського політеху, редактором видавництва «Дніпро». У віці 24-х років пішов служити на альтернативну службу: з 1985 до 1987 служив охоронцем в Одеській виправній колонії № 51.

    Перша публікація — гумореска у київському виданні «Рабочая газета» у 1979 році. Перший сценарій до фільму «Поляна сказок» (працював як «літературний негр»: у титрах сценаристом зазначено Кіра Буличова, який за нього отримав приз на Братиславському кінофестивалі).

    Працював сценаристом на кіностудії О. Довженка, викладав у Белл Коледжі (Кембридж, Англія). З 1988 член англійського ПЕН-клубу. Член Спілки кінематографістів України (з 1993) та Національної спілки письменників (з 1994). З 1998 — член Європейської кіноакадемії. З 1998 — постійний член журі премії Європейської кіноакадемії «Фелікс». У 2011 входить до складу журі літературного конкурсу «Юне слово». Одружений з ірландкою Елізабет Шарп (консультант у Британській раді в Україні), виховує трьох дітей.

    Андрій Курков є автором понад 20 книг, серед яких як дорослі романи, так і казки для дітей. Куркова також є автором понад 20 сценаріїв для художніх та документальних фільмів.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67




четвер, 27 червня 2024 р.

Стежками історії України

 

До Дня Констітуції


    Захоплива історична подорож чекала сьогодні на читачів Універсального читального залу. А провідником була бібліотекарка Катерина Поліщук.


    Що таке Конституція?

    Як вона з'явилася?

    Хто такий Ярослав Мудрий?

    І що таке Коституція Пилипа Орлика?

    Про це та багато іншого дізналися читачі завдяки розповіді пані Катерини і, звісно ж, книжкам. 

    А потім обрали й узяли додому нові книжки та зайнялися майстер-класом - робили з фетру прапор України. А допомог в цьому волонтер РО товариства Червоного Хреста України пані Вікторія.



Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67








середа, 26 червня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Юлія Олефір "Казковий ліс. Пригоди єнотів-бешкетників"

 

Про авторку



    Юлія Олефір народилась 1983 року. Своє дитинство провела на Полтавщині, де закінчила з відзнакою звичайну сільську школу. 

    Вищу освіту отримала в Національному Фармацевтичному університеті міста Харкова і майже 10 років працювала за спеціальністю. 

    Але мрія писати не покидала Юлію з самого дитинства. Вона писала вірші з 11 років і видала 4 збірки, періодично публікувала свої короткі розповіді у фармацевтичних журналах і соціальних мережах. На написання дебютної дитячої книги письменницю надихнули її власні діти, що стали прототипами головних героїв книги «Казковий Ліс. Пригоди єнотів-бешкетників». 

    Юлія впевнена, що в дитячій літературі знайшла своє покликання, бо саме казки дозволяють їй залишатися дитиною в душі і краще розуміти своїх синів. Письменниця зізнається, що мріє написати книгу, яка увійде в світову історію дитячої літератури.


Казковий ліс. Пригоди єнотів-бешкетників



    Дитинство братиків-єнотиків Морсика і Лютика сповнене шалених пригод і захопливих відкриттів. Розворушити бджолине гніздо, вирушити в мандрівку попри заборону батьків, розгадати, хто намалював веселку... Що може бути цікавіше? Але коли до Казкового Лісу приходить біда, братики з мамою змушені покинути свій дім і відправитись у далеку подорож. Спекотний клімат, незвична їжа і незнайома мова стають для єнотів справжнім випробуванням. Чи вдасться Морсику віднайти нових друзів? Чи не стане повернення додому болісним розчаруванням? Чи таким же Казковим лишиться Ліс після потужного урагану?
    Дебютна книжка Юлії Олефір сповнена віри в перемогу добра над злом і несе безліч важливих меседжів маленьким читачам.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ



вівторок, 25 червня 2024 р.

Книжковий куточок "Муркотливий день"

 

    25 червня дитячий садочок № 253 та бібліотекарі УЧЗ провели захоплюючий захід — інтеракривні читання “Муркотливий день”.

    Цей день став справжнім святом для наших маленьких читачів.


    Разом з бібліотекарем діти перетворились на справжніх казкарів і розповідали свою “котячу історію”, читали вірши та казки про котів, розповідали про своїх домашніх улюбленців і, звісно ж, грали!

    Діти перетворились не маленьких кошенят та “полювали” за мильними бульбашками та повітряними кульками. А ще відповідали на запитання вікторини.


    Ось який вийшов день!


Приходьте до нас 

на Європейську (Катерининську), 67

К. Поліщук

бібліотекар УЧЗ








понеділок, 24 червня 2024 р.

24 червня - Міжнародний день феї




     24 червня у всьому світі відзначається Міжнародний день феї (International Fairy Day). Це свято для кожного малого та дорослого, що вірить у дива. А також це можливість поринути у глибоку історію, народний фольклор та традиції. 

    А ще це нагода прийти до бібліотеки і почитати стару добру казку. Або нову, але все одно добру, де добро перемагає зло, а феї творять дива.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67





Проєкт "Одеська читанка". Надія Хохлова (Стрельбіцька)

Цього місяця ми знайомимося з віршами одеситки Надії Хохлової-Стрельбіцької. 



    Сподіваємося, що знайомство це буде приємним.






неділя, 23 червня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Шарлотти Габерзак “Не відкривай! Кусається!”

 


    Ми вже писали про книгу Шарлотти Габерзак “Не відкривай! Липне!”

            А зараз...


Шарлотта Габерзак

Не відкривай! Кусається!



    Звичайний хлопчина Немо отримує бандероль із дивним написом «Не відкривай!» і знаходить усередині живу іграшку — волохатого крижаного єті, який миттєво почав рости. А тим часо надворі починається сніг — і це посеред літа! Поки ціле містечко замерзає під сніговими заметами, Немо та його друзям доводиться добряче попітніти, щоб заховати справжнього двометрового монстра.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67

Використані матеріали із відкритих джерел




середа, 19 червня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Том Маклоклін "Це 12-річний прем'єр-міністр"

 


Це 12-річний прем'єр-міністр



    Знайомтеся з Джо Перкінзом — дванадцятирічним школярем, який за один день прославився на весь світ! Усе почалося випадково: місцевий парк закрили – і мама Джо втратила роботу. Під час візиту прем’єр-міністра Джо лише хотів попросити його не закривати парк, але той і слухати не захотів. Тож Джо висловив йому все, що думає. Коли політики нарешті почнуть дбати про звичайну людину, яка змушена постійно працювати й зовсім забула, що таке розваги? Ось якби при владі був Джо, він би запровадив нові закони. Жабо для жаб! Басейни в потягах! Автобуси-банани! Маскарадні п’ятниці по четвергах!.. І не встиг Джо кліпнути оком, як чинний прем’єр-міністр під тиском народу пішов у відставку й передав Джо всю владу. Годі дорослим керувати країною — час дати шанс дітям!


З відгуків на книгу


    "12-річний прем'єр-міністр" - це книга наповнена гумором та пригодами, і хоча дізнавшись про що вона можна було б вважати її не серйозною, насправді це не так. Тут багато жартів, і це дійсно так, але також споглядаючи на ці дивні події в книзі ми ще й розуміємо багато важливих речей.

    Загалом враження після книги у мене вийшли позитивними! Усі книга прикрашена малюнками від автора, і роздивлятися їх дійсно дуже кумедна. Та й сам головний герой Джо інколи видає дуже важливі думки, які відликнулися і мені.

    Якщо шукаєте смішну та з гумором історію, що можна легко прочитати за один вечір тип залишитися задоволеним - то "Це 12-річний прем'єр-міністр' саме така книга.


Гана"


    "Автор привідкриває для своїх читачів та читачок завісу і показує діяльність уряду Великої Британії, їхні внутрішні інтриги і підступи, часом дуже несправедливі.

    Весь час поруч із Джо був його вірний і веселий друг Аджай, та чи стане терпіння і снаги в нього підтримувати Джо весь час, а надто з різною поведінкою?..

    Мені особисто сподобалося, що книга говорить простою і зрозумілою мовою для дитини, і що книга дотепна і весела)) Фінал книги не "читає мораль", а зрозуміло пояснює дітям суть ситуації, не критикує, допомагає співчувати Джо, зробити правильні висновки, показує різні ситуації із різних ракурсів.

    Невимушено, на власному досвіді такого ж хлопця, як вони, діти розуміють, що виконувати функції дорослого посадовця не так і легко, і вічних веселощів та радощів може бути недостатньо для щасливого і повноцінного життя країни.

    Та хоча, звісно, дитячого віку і не достатньо для успішного керівництва країною, та не всі дорослі можуть приймати правильні рішення, наприклад, вони "не знають", як можна зупинити війну. А Джо знає)

    Загалом, як дітям не вистачає життєвого досвіду дорослих, так і дорослим є чому повчитися у кмітливих і щиросердних дітей!

    Ілюстрації наші улюблені, чорно-білі)), приємні, цікаво промальовані, вони не відволікають, класно супроводжують текст, допомагають не помічати "біг сторінок", і книга "ковтається" швидко!

    У наш час ми, діти, і мріяти не могли про такі круті книги. Сучасні діти, які читають книги як-от витвір Тома Маклокліна, думають ширше, глибше, масштабніше, сміливіше, крутіше, ІНАКШЕ, вони ростуть інакшими – в найгарнішому сенсі цього слова)) – такі діти змінять цей світ на краще!

    Рекомендуємо всім читати книгу «Це 12-річний прем’єр-міністр» і поринути в світ пригод!


Лілія"


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Зібрав та підготував О.Надемлінський




вівторок, 18 червня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Софія Россі, Карло Канепа “Ловець пластику та інші професії майбутнього”

 


Софія Россі, Карло Канепа

Ловець пластику та інші професії майбутнього



    Як ловець пластику може рятувати океани від забруднення? Чи вмітиме кравчиня ДНК вирізати та лагодити геноми, уражені захворюванням? І чи вдасться клонувальнику вимерлих видів зберегти ті, яким загрожує небуття?

    Завдяки цій книжці ви дізнаєтеся, що за кілька років, можливо, матимете змогу відроджувати біологічні види, що вимерли багато тисяч років тому, чи будувати будинки в неможливих місцях. Ви зможете відкривати захворювання, про існування яких ми зараз навіть не підозрюємо, або ж очищувати повітря, яким дихаємо.


Співавтори книги «Ловець пластику та інші професії майбутнього»:


Софія Россі



    Займається науковими комунікаціями у шпиталі Сан-Раффаеле, що в Мілані. Вивчала в університеті філософію та здобула ступінь з нейронауки. Невтомна мандрівниця. Любить розповідати історії про здоров’я, довкілля й тваринний світ.


Карло Канепа



    Фактчекер медіаресурсу Pagella Politica: день у день викриває брехню політичних діячів та фейкові новини, що розносяться кав’ярнями та інтернетом. Здобув ступінь з філософії. Автор книжки про футбол (La scienza dei goal, видавництво Hoepli). Полюбляє грати на гітарі.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ




понеділок, 17 червня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Соня Зелена “Мікробам не читати! Книжка про вакцини”

 

Мікробам не читати! Книжка про вакцини



    Тссс! Жодному мікробу не можна знати про цю книжку! Адже тут усе-усе про них: хто такі мікроби, якими бувають, чому спричиняють хвороби і як від них захиститися.

    Разом з допитливою Марічкою і її кошеням ти опинишся у справжній лабораторії, де зможеш роздивитися мікробів під мікроскопом і побачити, як саме наше тіло дає їм відсіч. Ти побуваєш на заводі, де виготовляють вакцини, і познайомишся зі вченими, які їх розробляють. А наприкінці книжки зможеш допомогти героям створити власну вакцину проти досі невідомих інфекцій. У книжці на тебе чекає купа інтерактивних завдань, ігри та наліпки! Та пам’ятай — мікробам про неї анічичирк!

    Книжка детально і просто пояснює, як організм захищає нас від інфекцій, а також розказує про історію винайдення та принцип роботи вакцин. Окрім того, книжка містить корисні поради, як підготуватись до щеплення і не боятись уколів; як не втрапити на гачок антивакцинаторів і як дізнатися, коли робити щеплення. Вона допоможе читачам будь-якого віку зрозуміти, як працюють імунітет і вакцини.



Соня Зелена – книги і біографія



    Соня Зелена за першою освітою — сімейна лікарка, за другою — вчителька малювання. Але замість працювати за будь-яким із цих фахів, почала створювати тексти для українських та закордонних видань, і випустила їх вже близько 200.

    Також займалась комунікаціями та просуванням одеських музеїв; організовувала виставки; продавала морозиво; керувала науково-популярним часописом «Простір». Наразі продовжує освіту у Центральноєвропейському університеті в Відні.

    Величезна кількість суперечок та міфів навколо теми вакцин показує, наскільки потрібні книжки, що змалечку пояснюватимуть, як працює організм, і як наука допомагає боротися з хворобами. Саме тому свою першу дитячу книжку я присвятила темі вакцин та імунітету. Прагнула в ній максимально доступно розтлумачити роботу однієї з найскладніших систем організму.

    А ще — розповісти про шляхи винайдення та розробки вакцин у минулому та сьогоденні, де зокрема дуже важливе місце посідають українські вчені. 

Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ




неділя, 16 червня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Люсі Браунридж "Портрет митця: Вінсент ван Гог"

 




    Сьогодні Вінсент ван Гог вважається одним із найвідоміших світових митців. Проте за свого життя він тяжко виборював свою славу та визнання, заробляючи крихти на своїх картинах, які нині продаються за мільйони доларів. У цій книзі змальовано історію життя ван Гога за допомогою його власних шедеврів, зокрема найвідоміших картин «Соняшники» та «Зоряна ніч». Дізнайтеся про важливість братерської любові, пошук правильного життєвого шляху та про вплив, який мав ван Гог на історію мистецтва, з цієї книги, яка буквально оживляє його творчість.


Ілюстратор - Едіт Каррон

Автор тексту - Люсі Браунридж

Використані матеріали із відкритих джерел


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67



пʼятниця, 14 червня 2024 р.

Червнева літературна резиденція

 


    Як написала одеська дитяча письменниця і бард Любов Купцова на своїй сторінці у фейсбуці: Дощ не став на заваді, і дитячі письменники знову зустрілися у гостинних стінах універсальної читальної зали ЦБС для дітей м. Одеси”.

    ...Далекого 2015 року з ініціативи Володимира Рутківського було організовано Об'єднання одеських дитячих письменників. Понад два роки, як не стало нашого метра, друга і вчителя. Але саме об'єднання живе. З'являються нові учасники, виходять нові книжки. Ось і цього дощового червневого дня ми зібралися разом. Презентували свої книжки, які вийшли та читали уривки нових незакінчених творів.

    І звичайно ж ставили нові завдання.

    Ряди наші зростають, об'єднання розвивається навіть попри непрості часи. І особлива роль у цьому належить Універсальному читальному залу, на базі якого відбуваються ці зустрічі.

















Олексій Надемлінський

член НСПУ