понеділок, 29 січня 2024 р.

У нас нові книги: Володимир Рутківський “Злюще цапище”

 




Володимир Рутківський

Злюще цапище



    
Весела і дотепна повістинка класика дитячої літератури Володимира Рутківського оповідає про дивовижну дружбу хлопчика Северинка та велетенського цапа, якого, може, і несправедливо, назвали Злюще Цапище. То тільки попервах, коли Северинко приїхав на літо в село до бабусі, Цапище добряче випробував на ньому свої роги. А далі — цілком несподівано — став найкращим другом хлопчика. Ось уже Северинко й не боїться Цапища — і морквою найсмачнішою з бабусиної грядки пригощає, і кленове гілля до землі прихиляє, адже молоде листя так смакує другові! А Цапище натомість Северинка та його приятельку на гойдалці розгойдує, а ще смішить своїми вибриками. А одного дня навіть рятує пташеня, яке випало з гнізда…

    Разом із Северинком маленькі читачі крок за кроком пізнаватимуть таємниці світу, який відкривається, якщо не побоятися вперше вийти за бабусині ворота. А завдяки ілюстраціям Наталі Кудляк ці пригоди будуть веселими і дуже-дуже динамічними, як і мріяв автор.


Наталка Малетич про книжку «Злюще Цапище» Володимира Рутківського


    Літо у селі сонячне, смачне і смішне, особливо, якщо батьки відвозять тебе до дідуся і бабусі. Пригоди під час канікул – це особлива ніша в дитячій літературі, хто ж не пам’ятає «Тореодорів з Васюківки» Всеволода Нестайка? Тепер дотепних історій на літо стало більше, адже вийшла книжка ще одного українського класика Володимира Рутківського «Злюще Цапище». Редакторка відділу дитячої літератури Наталка Малетич згадує співпрацю з автором.


***


    Одного разу класик дитячої літератури Володимир Рутківський надіслав до «Видавництва Старого Лева» рукопис повісті із дотепною назвою «Злюще Цапище», зауваживши, що присвятив її Северинкові, синові Миколи Шейка і Мар’яни Савки, і його «першому виходу у великий світ», тобто першим самостійним дитячим крокам, без супроводу батьків. Для цього автор «відпровадив» свого героя до бабусі в село, де познайомив його з Цапищем, який спершу випробував на хлопчику свої роги, а згодом став його найкращим приятелем і захисником.

    Автор написав про дитинство так світло і тепло, що, читаючи книжку, я згадувала різні кумедні випадки зі свого дитинства і літа на селі. Напевно, і в батьків, які читатимуть повість своїм дітям, теж знайдеться не одна історія, щоб поділитися нею. А діти теж зможуть відкривати світ з героями книжки, політати з ними на саморобній гойдалці, врятувати пташеня і навчитися боронити себе від кривдників.

    Коли ми взялися працювати над художнім оформленням книжки, я попросила Мар’яну накидати для ілюстраторки Наталі Кудляк ескіз маленького Северинка, яким він був років 3-4 тому. І вже цей скетч художниця взяла за основу свого образу. Наталя створила дуже гарну і динамічну візуальну історію. Хочеться знову і знову переглядати малюнки в цій сповненій гумору і пригод книжці, розглядати деталі і міміку персонажів, і усміхатися-усміхатися-усміхатися. Дуже хочеться вірити, що й автор усміхається своїй новій книжці десь із небесної хмаринки…



Біографічна довідка

Рутківський Володимир Григорович



    Народився 18 квітня 1937 року в с. Хрестителеве на Черкащині. Навчався спочатку в Одеському інституті харчової та холодильної промисловості, а потім в Одеському політехнічному інституті. Перші твори вийшли у 1959 році.

    У 1960-тих роках працював на Одеському суперфосфатному заводі. Згодом став працювати журналістом. Закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького. Працював відповідальним секретарем Одеської організації НСПУ.

    Літературну діяльність розпочинав у якості поета.

    Поетичні збірки: «Краплини сонця», «Плоти», «Повітря на двох», «Відчиніть Богданкове вікно», «Рівновага», «Знак глибини», «День живої води».

    Потім взявся за твори для дітей та юнацтва: повісті «Ганнуся», «Гості на мітлі», «Бухтик з тихого затону», «Канікули у Воронівці», «Намети над річкою», «Слуга баби-Яги»; повість-легенда «Сторожова застава», книга нарисів «Земля майстрів», п’єса-казка «Прибульці»; історичний роман «Сині Води», «Джури козака Швайки», книга про німецьку окупацію під час Другої світової війни «Потерчата».

    У 2011 році став лауреатом премії «Книга року Бі-Бі-Сі» за двотомний історичний роман «Сині Води».

    У 2012 році переміг у номінації «література» Шевченківської премії 2012.

    У 2013 році кінопроект за романом Володимира Рутківського «Сторожова застава» переміг у 5-му конкурсі Державного агентства з питань кіно, отримавши часткове фінансування. У 2017 року пройшла прем'єра в кінотеатрах України.

    Помер автор 31 жовтня 2021, у м.Одеса.


Текст зібрав з відкрітих джерел та відредагував

О. Надемлінський


Про інші книги В.Г.Рутківського в УЧЗ >>


Приходьте до нас на Катерининську, 67





Немає коментарів:

Дописати коментар