середа, 9 жовтня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Віктор Близнець “Земля світлячків. Звук павутинки. Повість минулих літ”

 





Віктор Близнець

Земля світлячків

Звук павутинки

Повість минулих літ


    Якщо ти ніколи не чув про лісових стовусів і тривусів, час завітати до Сиза XXII. Він же від роду Стовус відчинить перед тобою двері свого знаменитого музею. Заведе вас у підземелля, покаже «Коси русалок» і «Рибу-мішкорот» — свої найдорожчі скарби. А потім почне свою химерну оповідь про перемогу над страшним Магавою та його прибічниками («Земля світлячків»).

    А якщо тобі сумно – гайда разом Льонькою шукати пригод, не виходячи з дому. Адже Льонька знає – варто лише розплющити очі, і ось вже кімнатою мчить срібний чоловічок. Під лавкою причаїлася кудлата Сопуха, спостерігаючи за піратським кораблем, що поважно пропливає повз… («Звук павутинки»).

    І десь, у далекому минулому, три брати — Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь починають історію Києва, Святослав укладає мир з греками, а великий князь Ярослав Мудрий перемагає печенігів. І це вже зовсім не казка, а справжнісінька правда! («Повість минулих літ»)


З Інтернет-відгуків:


"Віктор Близнець — справжній класик української дитячої літератури, один з небагатьох авторів радянських часів, чиї твори витримали випробування часом. У цьому виданні ви знайдете одразу три найкращих твори Віктора Близнеця: ліричну "Звук павутинки", пригодницьку "Землю світлячків" та пізнавальну "Повість минулих літ" — усі три із золотого фонду дитячої літератури. Крім очевидного — захопливих пригод і карколомних сюжетів — цей автор має ще й переваги, які, можливо, не настільки на поверхні — його мова надзвичайно багата і красива і його історії завжди мають серце. Моя улюблена "Земля світлячків" у найкращих фентезійних традиціях розповідає про боротьбу світла з темрявою. Світлячок тут дивовижна метафора — крихітне крихке створіння, яку кидає виклик ночі. Всі ми, а особливо діти, відчуваємо себе часом такими маленькими-маленькими і безсилими перед навалою зла, але, як казав Конфуцій, легше запалити одну маленьку свічку, ніж вічно проклинати темряву. Як написано у книжці, "Хай у кожному корчі палахкотить маленьке диво ночі: живий теплий вогник, який розцвітає в лісі тільки на добру погоду і всім, хто потримає його в руках, приносить щастя."


Олеся


Віктор Близнець 

біографія

 (коротко)


    Народився 10 квітня 1933 у селі Володимирівка Компаніївського району Кіровоградської області в багатодітній селянській родині.

    Навчався Віктор Близнець спочатку у Володимирівці, потім в Першотравенці, старшокласником — у Компаніївській середній школі. Вчився Віктор старанно, багато читав і потай пописував вірші. Був дуже здібним та допитливим учнем, школу закінчив із золотою медаллю.

    1952 – 1957 – навчався на факультеті журналістики Київського університету імені Т. Г. Шевченка.

    Після закінчення університету працював за фахом у газетах та журналах: був кореспондентом «Комсомольскої правди», завідувачем відділу газети «Комсомольске знамя», завідуючим відділу шкільного життя журналу «Піонерія» (теперішній «Однокласник»), заступником головного редактора видавництва «Молодь».

    У 1963 році з’явилася на світ перша збірка оповідань «Ойойкове гніздо».

    Потім вийшли повісті “Паруси над степом”, “Землянка”, “Древляни”, “Мовчун”, “Звук павутинки”, “Женя і Синько”. Потім була написана чудова лірична казка “Земля світлячків”. У цьому творі Віктор Семенович реалізував усі свої фантазії, залюбленість у народні казки.

    Кілька років Віктор Семенович працював над перекладом з давньоруської на сучасну українську мову епосу “Повість временних літ”, що є для нас головним джерелом знань про життя наших далеких предків. Видано було цей переклад 1980 року з передмовою П.Загребельного.

    Є у письменника твори для дорослого читача. Але все-таки найталановитішими і найпопулярнішими залишились його книжки для дітей.

    Помер письменник 2 квітня 1981 року.


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ



Немає коментарів:

Дописати коментар