понеділок, 27 травня 2024 р.

Нова стара класика

 


    Серед книжок, які ми отримали до нашого фонду є низка книжок, які навряд чи можна назвати новими. Ці книжки відомі багатьом українцям. А деякі й не одному поколінню, бо давно стали класикою. Але не можна їх не згадати. До нас прийшли нові, які ще пахнуть друкарською фарбою:


Антуан де Сент Екзюпери “Маленький принц”

Володимир Рутківський “Сторожова застава”


Всеволод Нестайко 

Серія “Дивовижні пригоди в лісовій школі”



Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Підготував О.Надемлінський





неділя, 26 травня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Маруся Щербина “Усі під підозрою”

 


Маруся Щербина

Усі під підозрою



    Остап мріє стати детективом. І ось трапляється нагода: у школі зникають козацькі монети! Звісно ж, хлопець одразу береться шукати злочинців. І не сам: виявляється, його брат Олег теж зацікавився дивним зникненням монет, як і Соня, новенька зі школи. Утім, розслідувати злочини — не лише дуже захопливо, а й важко, бо під підозрою опиняються геть усі. На друзів чекають шалені пригоди: загадкові справи, допити, справжнісінькі скарби і навіть замки з привидами. Чи вдасться юним детективам знайти винних?



Про Марусю Щербину


    З огляду на вік авторки, ми відійшли від звичної схеми розповіді про письменника і не стали викладати біографію авторки. І вирішили - нехай вона сама розповість про себе і свою книгу. Тим паче, що відповідне відео вже є в мережі.


Відгуки читачів

Знайдено в Інтернеті


Юлія:

«Цікава, легка для читання. Була прочитана за два дні. Авторка одна з найулюбленіших. Рекомендуємо».



Ольга:

«10 балів із 10. Захоплююча детективна історія, яка дуже сподобалася моєму 11ти річному сину. Він дуже рекомендує».


Олександр:

«Дякую авторці! Веселі пригоди юних детективів читаються легко, з захопленням! Неочікуваний фінал додає цікавий смак пригодам героїв оповідань. Цікава книга для дітей молодшого шкільного віку і не тільки»...


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ




понеділок, 20 травня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Кріс Ґрабенштейн “Втеча з бібліотеки містера Лімончелло”

 


Кріс Ґрабенштейн

Втеча з бібліотеки містера Лімончелло




    Дванадцятирічний Кайл і ще одинадцять підлітків залишаються на ніч у новій міській бібліотеці, яку створив відомий розробник ігор та епатажний мільярдер Луїджі Лімончелло. 

    Конкурси, солодощі, найсучасніші технології, відеоігри… Ніч сповнена несподіванок!

    Але ранок дивує ще більше: двері бібліотеки виявляються замкненими.

    А Кайл із друзями стають живими фішками в новій грі — «Втеча з бібліотеки містера Лімончелло».



Відгуки читачів з Інтернету:


“Цікава книга для тих хто любить загадки і головоломки.


Надія”



“Мені сподобалось. Було легко, простенько, цікаво. Можливо, я очікувала більшого, але було захоплююче... А також є екранізація. Можливо, подивлюсь її. А загалом раджу прочитати про пригоди підлітків у бібліотеці вночі.


sasha.books”


І якщо ви, раптом, думаєте, що ця книга для вас занадто вже дитяча, то глибоко помиляєтесь. Хоча, зізнаюсь, я сама була про неї такої ж думки, поки не прочитала.

Насправді, книга ще той квест для читача. Особисто я, разом з персонажами книги, намагалась розгадати усі загадки, які в ній були, але ці діти мене випередили. Як на мене, завдання були вже ну дуже важкими, а ці дванадцятилітки виявились, на диво, ну дуже розумними, принаймні, у порівнянні зі мною. ⠀

Читати усім, хто любить подібного роду квести, загадки, напругу, швидкісне читання, бо ж цікаво хто кого переможе. І ще тут згадують багато різних книг та авторів, про більшість яких я навіть не чула. Історія дуже схожа до "Чарлі і шоколадної фабрики", але значно цікавіша.


_andromeda_f”

Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ



пʼятниця, 17 травня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: це книги Зірки Мензатюк

 






Коротко про письменницю


    Зірка Мензатюк народилася в Києві у 1954 році, закінчила факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працювала журналістом. З 1995 року є членом Національної Спілки письменників України. З 1997 р. веде в дитячому журналі «Соняшник» рубрики «Храми України», «Фортеці України», «Щоб любити», «Щоденник мандрівника». З 2004 року автор рубрики про святині України в освітній радіопередачі для школярів «АБЦ» Національного радіо. Її твори публікувалися у США, Словаччині та Польщі.


Дике літо в Криму


Вже знайомі нам персонажі з повісті «Таємниця козацької шаблі» (До речі, книга ця теж є в нашій бібліотеці та її можна почитати) знову потрапляють у пригоди – на цей раз на кримському узбережжі. Оселившись на дикому березі моря, школярка Наталочка потоваришувала зі своїми татарськими ровесниками. Дівчинка дізнається про срібний пояс, схований у 1944 під час депортації кримських татар, тож тепер, разом зі своїми новими друзями, дівчинка спробує розшукати його. Але вона ще не знає, що пояс шукають не тільки вони...


Відчайдушні вершники


«Відчайдушні вершники» — це продовження гостросюжетних повістей «Таємниця козацької шаблі», що увійшла до шкільної програми, та «Дике літо в Криму», за якою мають знімати фільм.


Цього разу сім‘я Руснаків мандрує Подніпров‘ям, де натрапляє на історичний Чорний шлях, опиняється в нічному Чорному лісі та на березі Чорного озера, наймістичнішого з українських озер. Омріяний спокійний відпочинок перетворювся на цілий каскад пригод і дивних витівок, коли виявилося, що новому знайомому Наталочки потрібно врятувати його незвичайного друга. Втручання головної героїні лише ускладнять ситуацію, а витівки принесуть геть неочікуваний результат…





Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Зібрав та підготував О.Надемлінський




вівторок, 14 травня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: "Історії про життя 50 українців та українок"

 




    Ця книжка познайомить читачів із видатними українцями: чоловіками та жінками, які зробили вагомий внесок у розвиток нашої держави, науки та мистецтва. Історія кожного з них цікава й унікальна: чиясь надихає, чиясь змушує замислитися, чиясь відверто засмучує. Це книжка, з якої можна почати знайомство з українськими постатями, але на якій точно не слід зупинятися, адже поза нею лишилися сотні імен.



З відгука читача:


   Історії про українських особистостей? Така маленька, але цінна книжка! Ви хоча б цікавитеся історією свого народу та її особистостями? Якщо ні, то раджу вам поглинути свої знання прочитавши пізнавальну книжку «Історії про життя 50 українців та українок» У цій книжці зібрано 50 історій — 25 про жінок та 25 про чоловіків, які досягли великої популярності в Україні та за її межами.         Звичайно, тут маленька частинка всіх людей і історія на цьому не завершується.

  А хто знає, можливо, таких книг буде ще багато-багато! Це круто, що Україна має та мала талановитих людей, які досягнули великого успіху в своїй кар‘єрі! Ми маємо цим пишатися.

 Усе написано стисло, коротко, чітко та зрозуміло".


(Саша)


Про Ганну Булгакову — авторку цієї книги


    Ганна Булгакова - сучасна українська письменниця, яка спеціалізується на створенні дитячої пізнавальної та художньої літератури, окрім власне письменницької діяльності Ганна обіймає посаду головної редакторки департаменту дитячої літератури видавництва «Ранок».

    Книги Ганни Булгакової звертаються до важливих соціальних та культурних питань, з-під пера авторки вийшло декілька літературних серій та самостійних творів, деякі з них є в нашій бібліотеці.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ




неділя, 12 травня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Енді Шеперд та книги про драконів

 



    Ми вже писали про британську письменницю Енді Шеперд та їі книги про драконів.

    І ось зараз до нас прийшло ще дві книги цього автора з цієї серії.


"Хлопчик, який вирощував драконів. 

Книга 1"


    «Хлопчик, який вирощував драконів» — перша книжка в серії британської письменниці Енді Шеперд про Томаса та його дивовижні пригоди з драконами.


    У саду дідуся юний Томас знаходить дивне дерево із незвичними плодами. Ні про що не здогадуючись, хлопець забирає один плід додому. Яке ж його здивування, коли звідти вилуплюється крихітний дракон!


    Хто б не мріяв мати найкрутішу у світі домашню тваринку? Та якщо хочете вирощувати драконів, варто знати, у що вплутуєтеся. Бо дракони — то не тільки веселощі та ігри. Тож тепер Томасові доведеться навчитися доглядати за справжніми драконами!


    Чудова, захоплива книга!!! Ми з сином в захваті!!! Щиро дякуємо за таку прекрасну книгу!


"Хлопчик, який жив з драконами. 

Книга 2"    


    «Хлопчик, який жив з драконами» — друга книжка в серії британської письменниці Енді Шеперд про Томаса та його дивовижні пригоди з драконами.


    Після того як Томас знайшов драконово-фруктове дерево в дідусевому садку і просто у нього вдома вилупився дракон — життя хлопця дуже змінилося. Як і в його друзів Теда, Кая і Кет, які теж завели собі по вогнедишній тваринці. Мати власного дракона — неймовірно, але це не самі лиш забави і підсмажений зефір, а ще й ого-го скільки клопоту! Тож Томасові з друзями доведеться запастися терпінням, а ще подбати про драконове дерево, яке раптом почало марніти...


З інтернет - відгуків на книгу


    "Вся серія книжок чудова! Це друга книга, така ж весела, легко читати як дитині 10 років, так і мені. Рекомендую ці книжки. Написано дуже цікаво, захопливо та весело


Юлія"


Приходьте до нас на 

Європейську 

(Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Зібрав та підготував О.Надемлінський




четвер, 9 травня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Іван Андрусяк "Зайчикова книжечка"

 


    Ми вже неоднаразово писали про Івана Андрусяка на нашому блозі.


    «Зайчикова книжечка» — одна з найкращих книжок одного з найкращих сучасних українських поетів Івана Андрусяка. Віршовані казки призначені для читання дитині вголос та першого самостійного дитячого читання. Це трохи пустотливі, іноді задумливі, часто веселі, незрідка ніжні й неодмінно добрі історії, які Зайчик-тато розповідає своїм маленьким зайченятам, — а відтак з’ясовується, що всі ці пригоди трапилися з самим татом тоді, коли він був маленьким.

    2018 року книжка була удостоєна Премії Лесі Українки — найвищої відзнаки в українській літературі для дітей.


З Інтернет-відгуків на книгу


"Чудова книга! Обирала книгу на подарунок і зупинила свій вибір на цій через ілюстрації. Окрім тексту ще важливе і естетичне виховання дитини. Красиві малюнки і теплі історії, дитина в захваті!


Юлія"

    "З Іваном Андрусяком я познайомилась випадково і в літній панамі не одразу й упізнала автора... Але його перші фрази діалогу з дітьми, і він головний на імпровізованому ярмарку. Він відчуває їх, він торкається до них, він відтворює їх капості, любов і безмежність - так, він знає багато про дитячі світи. А на банальні питання - хто надихає, Андрусяк відповідає так, що мимоволі хочеться бігом записувати, бо то уже новий сюжет нової книги. Зима дарує багато часу для читання і теплих розмов, тому «Зайчикова книжечка» - це зефірна ніжність ілюстрацій, емоціно насичена, коли ви побачите схвильованого зайчика, чи їжачка у відчаї, чи радісну картинку свята, ви зрозумієте, наскільки щирими бувають ілюстрації. Тут не буде відвертого протистояння - бо Зайчик піде шукати лікаря для Вовчика і ніхто нікого не буде їсти. Тут про дарунки друзям і допомогу. А ще секретик... Готуйтеся згадати усі свої дитячі пригоди. З Зайчиком дуже гарно це робити. І нехай усім буде тепло і ніжно зі своїми зайчиками.


Алла"


    "Надзвичайно красива, мила і добра книжка! Що текст, що ілюстрації — дуже теплі й добрі! Чудова милозвучна мова! Прекрасні ілюстрації Ольги Кузнецової!


Тетяна"


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел

Зібрав та підготував О.Надемлінський






четвер, 2 травня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Дженніфер Море-Мальінос “Я все зможу. Живи та вчись”

 


Дженніфер Море-Мальінос

Я все зможу. Живи та вчись






    Автор цієї книжки мала на меті розказати про проблеми, з якими стикаються діти, прикуті до інвалідного візка, та допомогти дорослим усвідомити гаряче бажання їхньої дитини бути прийнятою своїми однолітками.

    Тут говориться про те, що наполегливість, рішучість та важка праця є основними факторами успіху, незважаючи на ту чи іншу проблему. Усі діти по-різному реагують на виклики долі: хтось може впоратися самотужки, комусь потрібна підтримка та заохочення.

    Автор сподівається, що ця історія допоможе вашій дитині усвідомити, через що проходять інші.



Відгук читача

"Я все зможу. Живи та вчись"


    Досить-таки розповсюдженим є твердження, що дитинство - це пора безтурботного щастя, однак, на жаль, далеко не всі діти можуть сповна насолоджуватися юними роками...

    Дізнавшись про важку хворобу, навіть дорослі іноді опускають руки.

    У книзі під назвою "Я все зможу. Живи та вчись" яскраво змальовуються будні дитини, яка через свої фізичні вади змушена постійно сидіти в інвалідному візку. У той час, коли інші діти стрибають, бігають і більшість вільного часу витрачають на розваги, хлопчик і вдома, і у школі, і навіть у ванній кімнаті не в змозі покинути своє крісло. Тож, не дивно, що у дитячому колективі до нього ставляться з обережністю і майже ніколи не запрошують до веселої гри (може бояться, що хворий травмується, а може думають, що він заразний). Попри біль самотності головний герой не впадає у відчай і вміє знаходити позитив навіть у зовсім безрадісній реальності (наприклад, радіє, що в нього гарний блакитний візок із лампочками на колесах), однак мрія залишається незмінною: понад усе хлопчина мріє довести, що він такий же, як усі, і знайти справжніх друзів...


Марія


Приходьте до нас на Катерининську, 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ




середа, 1 травня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Петра Текслова «Дитинство славетних людей»

 Петра Текслова 

«Дитинство славетних людей»





    На сторінках книги «Дитинство славетних людей» ховаються 25 всесвітньовідомих людей: можновладці, винахідники та науковці, музиканти, дослідники та багато інших. Вони розповідають юному читачу про своє дитинство, але своїх імен одразу не називають - тримають інтригу до останнього.

    Кожна розповідь містить натяк, завдяки якому можна буде розгадати загадку та дізнатися, хто ж вони. Відгорнувши сторінку, можна побачити розгадку - хто ж це.


Авторка - Петра Текслова



    Петра Текслова – письменниця з Чехії. Авторка книги "Дитинство славетних людей".


Порада бібліотекаря


    Якщо Вас цікавить ця тема, то колись у видавництві Грані-Т вийшла серія "Життя видатних дітей" (дивись світлини нижче). З деякими  книжок із серії можна ознайомитися у нас у бібліотеці.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67


Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ