середу, 25 жовтня 2023 р.

Володимир Рутківський та його книги в УЧЗ

 


Про Володимира Рутківського


    Письменник, журналіст, автор творів для дітей і підлітків. Народився 18 квітня 1937 року на Черкащині. Навчався в Одеському інстітуту харчової та холодильної промисловості та Одеському політехнічному інституті.     Друкуватися почав 1959 року. Працював на Одеському суперфосфатному заводі, відтак подався в журналістику. Закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького.

    У літературі дебютував як поет (у доробку Володимира Рутківського сім поетичних збірок). Утім, письменницьку славу й любов читачів принесли твори для дітей та юнацтва – повісті «Аннушка» (українське видання – «Ганнуся», 2012), «Гості на мітлі», «Бухтик з тихого затону», «Канікули у Воронівці», «Намети над річкою», «Слуга баби-Яги»; повість-легенда «Сторожова застава», книга нарисів «Земля майстрів», п’єса-казка «Прибульці», книга про німецьку окупацію під час Другої світової війни «Потерчата».

    Довгий час твори Володимира Рутківського були недоступні українському читачеві. За радянських часів письменника не раз звинувачували в українському націоналізмі; в Україні відмовлялися видавати його твори, проте перекладені російською приймали до друку у видавництвах Москви. В Україні Рутківський став відомий вже за незалежності. Визнання читачів йому принесла пригодницька трилогія (пізніше - тетралогія) про джур козака Швайки, що побачила світ у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» впродовж 2007–2010 років.

    Лауреат численних літературних нагород, у тому числі премій імені Лесі Українки, Миколи Трублаїні, Віктора Близнеця, рейтингу «ЛітАкцент року 2009» (за другу книжку з трилогії «Джури-характерники»), літературної премії «Книга року BBC 2011» (за історичну дилогію «Сині води»), а також Національної премії України імені Тараса Шевченка (2012). На відсотки від грошової частини Шевченківської премії заснував приватну нагороду в царині дитячої літератури «Джури».

    З 2014 р. - голова журі міжнародного літературного конкурса на найкращий твір для дітей «Корнійчуковська премія».

    У 2018 році за книжку «Гості на мітлі» («ВСЛ») був включений до Почесних списків Андерсена.

    До останніх днів мешкав і працював в Одесі.

    Помер на 85 році життя 31 жовтня 2021 року.



Джури козака Швайки



    Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського — одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. Його дивовижні герої — Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невломий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі — з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною — майже нікого…


Канікули у Воронівці


Книгу одеського прозаїка складають дві повісті. У першій з них, «Канікули у Воронівці», йдеться про міську школярку, яка подружилась із сільськими дітьми, й вони разом придумали незвичайний подарунок своїм одноліткам, що живуть на БАМІ.


Друга повість, «Намети над рікою», тематично продовжує першу. В ній мова йде про цікаві пригоди юних захисників лісу.

Ганнуся



    Ця повість для тих, хто не знає, що відро з колодязя можна витягти кішкою, хто не вміє відрізнити курку від квочки чи здає до металобрухту цілий бульдозер – але хто хоче відкривати нові світи, знаходити нових друзів і переконуватися в тому, що дорослих теж можна ставити в куток.



Гості на мітлі



    Стара відьма разом зі своїм слугою, чаклунським котом Аристархом, отримала відрядження з Лисої гори. Вона має прилетіти до рідного села, де ще малою зазнала безліч принижень та образ, і викрасти якусь дівчинку для того, щоб зробити її своєю ученицею. Спочатку страшні посланці навіть перевиконують план...



Щирик зі Змієвої гори



    Кожні чотириста літ прокидається страшний Змій Горинович і вирушає на полювання. Разом зі своїм другом Костієм Безсмертним вони не тільки розбишакують по довколишніх горах, а й викрадають хлопця, який приїхав у гості до карпатських родичів. На допомогу людській дитині приходять герої з попередніх казок Володимира Рутківського.

    Ця повість є заключною частиною казкової трилогії, до якої входять повісті «Бухтик з тихого затону» та «Гості на мітлі».

Сторожова застава



Повість присвячена героїчним і маловідомим сторінкам нашого прадавнього минулого. П'ятикласник Вітько Бубненко якимось дивом потрапляє у 1097-й рік, де разом зі славетними праукраїнськими богатирями Іллею Муровцем, Олешком Поповичем та Добринею захищає рубежі нашої землі, тобто землі Руської. За цією книгою знят фільм.


    Вірші Володимира Рутківского можна прочитати в збірках Об'еднення одеських дитячих письменників: 
    "Одеська читанка", "Сузір'я Одеси" та "Барабулька". 




Також у нас є книга спогадів про письменника. 




Немає коментарів:

Дописати коментар