понеділок, 20 листопада 2023 р.

У нас нові книги: Г. Фалькович “Руді і Чумацький Шлях”

 




    «Руді і Чумацький Шлях» — нова поетична збірка Григорія Фальковича, що припаде до душі і малятам, і батькам. На сторінках цієї книжки, яку зворушливо та ніжно проілюструвала Ірина Потапенко, читач знайомиться із «переселенцем» Руді, симпатичним джек-рассел-тер’єром, який опинився на Заході України разом із родиною Григорія Фальковича. Песик по-своєму, по-собачому, переживає війну: під час тривоги біжить в укриття, радіє відбою, підтримує людей довкола, дивиться телевізор, гуляє із господарем вулицями старовинного міста, розмірковує над непростими життєвими проблемами, мріє про перемогу і мир.


Григорій Фалькович


    Український єврейський поет, член Українського комітету міжнародного ПЕН-клубу, член Національної спілки письменників України. Як запевняють члени сім’ї: гарний дідусь, батько, чоловік. Народився в місті Києві, вранці 25 червня 1940 року.


Літературна діяльність


    Друкуватися почав у шкільній стінній газеті: з 12 років, часто з примусу - за наказом класної керівнички. Перші твори писав, друкував у періодиці та видавав російською мовою. Предметом наукових зацікавлень і публікацій у всесоюзних виданнях були питання теорії та практики поетичного перекладу. Перекладав з болгарської, їдиш та мов народів тодішнього Радянського Союзу.

    Після розпаду СРСР основним стрижнем низки поетичних книжок стали певні аспекти національного самоусвідомлення.

    Значне місце у творчості останніх років посідає поезія для дітей: Чудер-наський Zоо (вид-во «Грані-Т»), поетична серія – Для дотепного віку: Про жабку Гапку; Засинає ліва ніжка; Сумна історія; Фікулі ( вид-во «Навчальна книга «Богдан»), Абетка; Смик-Тиндик; Азбука (вид-во «Мікко»), Хвацькі вірші (вид-во « А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га»), Про котів та про собак ( вид-во « Старого Лева»). Поетичні добірки та окремі вірші активно використовуються в учбовій літературі, наприклад, у підручниках з рідної мови для 6-го та 7-го класів (вид-во «Грамота»), регулярно публікуються у дитячій періодиці (журнали «Пізнайко», «Маленька фея», «Маленький розумник» тощо).

    Ініціатор та засновник Всеукраїнського фестивалю дитячої поезії.

    У професійних та напівпрофесійних відгуках «дитяча» творчість поета визначається по-різному: дзвінко-прозора, винахідливо-дотепна, повчально-виховна, інтернаціонально-гуманістична, доброзичливо-іронічна, просто добра і т.п. Проте одностайним є твердження, що вона стала помітним явищем у цьому сегменті вітчизняної культури.

    Григорій Фалькович є лауреатом міжнародної премії імені Володимира Винниченка “В галузі української літератури, мистецтва та за благодійницьку діяльність” та літературних премій: імені Павла Тичини, «Планета поета» імені Л.Вишеславського, премії імені Шолом-Алейхема.

    Нагороджений Почесною Грамотою Верховної Ради України.


Приходьте до нас на Катерининську, 67

Використані матеріали із відкритих джерел



Немає коментарів:

Дописати коментар