четвер, 3 жовтня 2024 р.

Еко-хвилинка «Дощ-друг природи»

 




    Цього дня була гарна осіння погода, але розмова була про... дощ.

    І відбувалася ця розмова в стінах ліцею № 117, 3Б класу.

    І зайшли ми туди не випадково, а за старою доброю традицією. А ми - це бібліотекарка Катерина Поліщук та методист Олексій Надемлінський. Річ у тім, що ми дружимо вже третій рік. За цей час між нами склалися теплі людські стосунки.

    Але давайте повернемося до дощу. Точніше, до розмови про дощ. Для чого потрібен дощ? Який буває дощ? Чи буває дощ із жаб? Чи з риб? Якою найбільшою може бути дощова крапля? І ще багато про що, що пов'язано з дощем розмірковували вголос і фантазували разом того разу.

    Потім за традицією обміняли прочитані книжки.

    А на останок школярі згадали, що пан Олексій ще й дитячий письменник, поцікавилися «чи скоро він зробить нову книжку». Письменникові довелося поділитися своїми творчими планами.

    До нових зустрічей! А вони обов'язково будуть.



Нові книги чекають свого читача: Ульф Старк “Маленька книжка про любов”

 



Ульф Старк

Маленька книжка про любов



    Напередодні Різдва може трапитися чимало див. На Фреда, героя «Маленької книжки про любов», чекає чимало омріяних подарунків. Навіть якщо тато на війні, не вистачає їжі і хлопець майже перед канікулами отримує догану від директора, все, чого він найбільше хоче, здійсниться.

    У повісті відомого шведського письменника Ульфа Старка — багато світла й любові, і цей настрій книжки дуже точно відтворила в ілюстраціях Марія Фоя.

    Книжку видано за підтримки Шведської ради з питань культури KULTURRÅDET.


Ульф Старк

Про письменника



    Шведський дитячий письменник і сценарист, лауреат багатьох престижних премій з літератури. Автор понад 30 творів, перекладених більш ніж 25 мовами світу. Вважається «літературним спадкоємцем» Астрід Ліндгрен.

    Народився 12 липня 1944 року у Стокгольмі. Вивчав психологію та педагогіку. Як письменник дебютував у 1964 році з книгою для дорослих. З 1975 року почав активно писати твори для дітей, які і принесли автору світову популярність. Згодом вирішив цілком присвяити себе дитячій літературі. З 1989 до 1998 року був обраний членом Шведської академії дитячої книги. У 1998 році став лауреатом Скандинавської дитячої книжкової премії, а 2000 року — був віздначений особливим дипломом Премії Г. К. Андерсена.

    У 2016 році став почесним гостем Дитячої програми Книжкового Арсеналу в Києві, де презентував українські переклади книжок «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» і «Диваки і зануди».

    Помер 13 червня 2017 року в Стокгольмі.


Приходьте до нас на

Європейську (Катерининську), 67



Використані матеріали із відкритих джерел


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ



середа, 2 жовтня 2024 р.

День Захисника і Захисниць України

 


    1 жовтня у нас в країні свято - День Захисника і Захисниці України.

    Саме з цієї нагоди до нас, в Універсальний читальний зал дитячої бібліотеки завітали захисники оперативно - стратегічного угрупування "Південь".

    Діти познайомились з історією свята. Вислухали анонси книг Володимира Рутківського "Джури козака Швайки" та "Абетка війни" Євгена і Соломії Степаненко.

    Військові подарували цікаві подарунки: шеврони, книги спрямовані на патріотичне виховання школі та бібліотеці, а також гільзу, розмальовану одеським військовим художником, письменником та режисером Валерієм Пузиком. Діти в свою чергу привітали військових малюнками і смаколиками.

    І хоч ворог намагався завадити нам провести ций захід, але свято - частково в укритті, частково в бібліотеці - відбулося!


    Слава Україні!


Анна Масльоха

завідувачка УЧЗ








вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Серед картин лунали звуки джазу...

 




    У нашій бібліотеці на нашому арт-просторі на Європейській (Катерининській), 67 відбулася чудова подія - зустріч з музикантом, джазменом, головним диригентом Одеського музично-драматичного українського театру ім.В.Василька Вадимом Бессарабом. Зустріч проходила в рамках вже відомого в місті бібліо-кафе на Європейській.


    Талановита і захоплена будь-якою справою людина завжди викликає повагу. А Вадим Бессараб саме такий. Він захоплений музикою.

    І це захоплення виходило у світ у вигляді чудових звуків джазу і парувало серед графічних і текстильних робіт художника й архітектора Світлани Василенко, виставка якої закривалася того самого дня, коли відбувалася зустріч з музикантом.

    Іноді музикант робив паузи, під час яких йшла розмова зі слухачами. Розповідав про своє дитинство, про те, як навчався сам і як потім навчав дітей у музичній школі і про багато інших речей.

  
  Зустріч тривала півтори години. Але глядачам здалося, що минуло не більше 10 хвилин.


Олексій Надемлінський

член НСПУ, дитячий письменник,

методист БІВ