понеділок, 11 вересня 2023 р.

Нові надходження до книжкового фонду. Алевтіна Шавлач, Ольга Лілік та ін.

 


Алевтіна Шавлач

"Пампуха"



Ганя пізнала всю гіркоту цькування (булінгу), самотності та незахищеності. І в цій ситуації вона зуміла змінитися й довела, хто вона насправді.



Думка читачів:



  • Підліткова повість від Алевтини Шавлач про сучасну проблему, яка не нова, але яка набула нових форм та рис. Це проблема булінгу або цькування та переслідування. У життя Гані настає темний період, з якого не всім вдається вийти цілим та неушкодженим в реальному, не книжковому житті, і часто це призводить навіть до самогубства. Головний посил цієї книги спрямований до підлітків, яких авторка закликає не опускати рук, не піддаватися своїм переслідувачам, а боротися за себе, відстоювати своє право жити та місце під сонцем.



  • Ганя - дівчинка, яка потерпає від знущань своїх однолітків тільки тому, що відрізняється від них ззовні. Вона любить смачні та водночас такі шкідливі солодощі, що тільки додають зайвих кілограмів до її ваги. Але хіба зайва вага - це привід для булінгу? Чому навіть учителька, спостерігаючи за всією жахливою ситуацією, не те що не намагається допомогти, а ще й сама бере у цьому участь.



  • "Пампуха" - дуже хороша повість сучасної української письменниці Алевтіни Шавлач, яку я залюбки і дуже швидко прочитала. Я вже й забула, як я насправді люблю хорошу таку шкільну повість - щоб і про уроки, і про стосунки в класі, і про батьків у ній розповідалось!



Ольга Лілік

"Чорний дощ"




Ця повість про підлітка, який опинився на роздоріжжі почуттів і бажань. Про те, що любов може бути не тільки прекрасним переживанням, а й руйнівною хворобою — все в людині і від неї залежить.

Думка читачів:

  • Не типова повість Ольги Лілік, що розповідає про перехід підлітка (який має хист до малювання й розмальовує містечко своїми графіті) до дорослого життя. На його шляху з’являється Марта (старша його за віком), яка повертається назад в своє містечко та виринає знову в його житті Елька, з якою він знайомий з дитинства. Марта та Елька дуже різні, але їхні долі не склалися. Чорнява та тиха Марта й руденька бешкетлива Елька вони залишають свій слід в почуттях творчого хлопця. Перед нами проходять таємнича історія Марти та складна історія Ельки, яка в своєму житті, ганяючись за вітром, здається починає втрачати саму себе. Повість написана чуттєво, й читати її варто серцем, а не розумом. Повість має вікові обмеження для читачів – 16+.


Збірка

"Очі з чорного дзеркала: Оповідання"



Це збірка історій в історіях, зовсім не таких, про які людина дізнається в повсякденному житті. Не всім вони приходять навіть у нічних кошмарах. І все-таки не раз доводиться думати, що світ сповнений таємниць. У цих історіях зринають примари, істоти з потойбіччя і потворні прояви людської натури. Вони постають у подобі найріднішої людини, привидом маленької дівчинки, яка стискає в крихітних долоньках єдине, що їй належало за життя, — порцелянову ляльку; демоном, що вселився в коханого, чи розбудженим у геловінську ніч монстром… Усі, на кого таке звалилося, змушені пройти через випробування й збагнути, що страхи та уособлення зла не приходять просто так і не щезають самі по собі. З ними треба боротися, перемагаючи зло і у власній натурі. Такі історії не завжди закінчуються добре. Де в них правда і що вони означають — вирішувати кожному.

Приходьте на Катерининську 67.




Немає коментарів:

Дописати коментар