четвер, 4 липня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: серія від Беатрікс Поттер про кролика Петрика та інших звірят

 



Ціла серія книг від Беатрікс Поттер про кролика Петрика та інших звірят. З малюнками авторки.



    Беатрікс Поттер (англ. Beatrix Potter; народилась 28 липня 1866, Кенсінгтон, Лондон — померла 22 грудня 1943, Нір-Сорей, Камбрія) — англійська дитяча письменниця, художник.



    Спочатку Беатрікс малювала для власного задоволення ілюстрації для «Казок дядька Ремуса», Джоеля Чандлера Харріса. Її надихали європейські традиції байок про тварин, які походили ще від Езопа.

    Коли їй було 27, під час канікул у Шотландії, вона відправила у листі, датованим 4 вересня 1893 року, малюнок та історію про кроликів Ноелю Муру, п'ятирічному сину її гувернантки. Згодом, Мур був першим, хто визнав літературний та комерційний успіх робіт Поттер, і закликав її опублікувати свої історії. У 1901 році вона використала цей лист, перетворивши його на книгу «Казку про Кролика Пітера».

    Беатрікс відправила свою казку шістьом видавцям, але їй відмовили повсюди через відсутність кольорових малюнків, які були дуже популярними на той час. У вересні 1901 року вона вирішила самостійно опублікувати та розповсюдити 250 копій «Казки про Кролика Пітера». Через рік вона привернула увагу видавців. У липні 1902 року був підписаний контракт, і до кінця року більш ніж 28,000 копій казки було надруковано.

    Кролик Пітер з'явився і у наступній історії Беатрікс «Казка про Білку Наткін», 1903, яка також базувалася на листі до одного із дітей гувернантки. Популярність цих та інших книжок була такою, що Беатрікс стала фінансово незалежною.

    У 1905 р. Поттер була таємно заручена із видавцем Норманом Ворном, але її батьки були проти цього шлюбу із торговцем. Це стало причиною розриву відносин між нею та її батьками. Незабаром, після заручин Ворн помер від лейкемії. Через його смерть, Беатрікс написала у листі до сестри Нормана, Міллі: «Він не прожив довго, але це було насичене та щасливе життя. Я повинна спробувати почати спочатку з нового року»

    Загалом, Поттер написала 23 дитячі книжки. Частково вони були популярними через якість їх ілюстрацій: тварини-герої мали свій характер, особистість, і в той же час діяли природно.

    Через поганий зір у 1920 році вона перестала писати. «Казка про Порося Робінзона» була опублікована у 1930 році; хоча її рукопис було створено задовго до цього.



Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67




середа, 3 липня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Френсіс Бернетт “Таємний сад”

 



Френсіс Бернетт

Таємний сад



    Френсис Бернетт (1849-1924) – класик англійської дитячої літератури. Серед багатьох творів письменниці, роман «Таємний сад» став чи не найвідомішим і вже понад століття не втрачає своєї популярності. 

    Він про дівчинку, яку ніхто не любить і яка навзаєм ненавидить увесь світ, але несподівано для себе навчилася радіти, сміятися, дружити. Шлях до такої науки пролягає через усю книжку, а неймовірні зміни з Мері Леннокс відбуваються тоді, коли вона розкриває чимало таємниць. 

    Наприклад, хто кричить щоночі у величезному будинку, де сотня замкнених кімнат? Чому хвіртку від одного із садів старанно замасковано, а ключ від неї сховано глибоко в землі?



Про авторку




    Френсіс Бернет народилася в Манчестері (Англія) 24 листопада 1849 р. Коли їй було всього три роки, помер батько, заможний торговець. 

    Мати залишилася одна з п'ятьма дітьми, їй довелося самій вести справи батька, але це тривало недовго - і незабаром забезпечене життя закінчилася. 

    Родині довелося переїхати в інший будинок, який знаходився на кордоні між респектабельним містом і нетрями. Тут, протягом майже десяти років, юна Френсіс спостерігала з вікна життя бідняків, до яких вона зберегла співчуття до кінця своїх днів. 

    Коли Френсіс було всього 16, мати вирішила продати збиткову справа і переїхати в Америку (штат Теннессі), де жив її брат. 

    Перші роки в Теннессі були дуже важкими. Шикарні сукні, які дівчата привезли з Англії дуже швидко зносилися, їм доводилося заробляти на життя не гребуючи ніякої роботи. Щоб якось допомогти родині, Френсіс почала писати. Вона збирала виноград, щоб оплатити поштові послуги за пересилання рукописів в різні журнали. Її розповіді стали з'являтися у пресі під різними псевдонімами. 

    Через кілька років померла мати. 18-ти річній Френсіс довелося стати главою сім'ї і взяти на себе виховання чотирьох молодших братів. Вона почала співпрацювати з журналом "Скрібнерз" і ще кількома престижними журналами, в яких друкувалися її розповіді. Незабаром фірма "Скрібнерз" стала друкувати і книги Френсіс. З цим виданням письменниця співпрацювала все своє життя.    

 Френсіс два рази була заміжня, обидва шлюби не були щасливими і закінчувалися розлученням. 

    Одним з кращих творів Бернетт був перший її роман "Це дівчисько О'Лоурі". Найбільш відомим став роман Френсіс "Маленький лорд Фаунтлерой". Прототипом головного героя був один із синів письменниці - Вівіан. Хлопчик з доброю посмішкою і золотими волоссями. Роман став справжнім бестселером, він витримав більше 20 публікацій. За перший рік було продано близько 43 тисячі примірників, а за весь період купили більше мільйона екземплярів цього роману. Цей твір було надруковано в 1886 році, воно мало величезний успіх. Роман є одним з найбільш читаних дітьми досі. Це дивовижна книга, ніжна і добра історія. Роман зібрав найтепліші відгуки, до нього написано багато рецензій. Це історія, яка не залишить байдужим нікого. 

    Бернет стала не просто автором невигадливих жіночих романів, а великим письменником, чиї твори читали знамениті Марк Твен і Оскар Уайльд, а також англійський прем'єр і американський президент.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67



вівторок, 2 липня 2024 р.

Мінна безпека в УЧЗ

 






    Напевно, ні для кого не секрет, що найбільшу небезпеку для мирного населення в стані війни (і ще довгий час після припинення бойових дій) становлять міни та інші вибухонебезпечні предмети. Зрозуміло, що запобігти втратам серед мирного населення від вибухонебезпечних предметів допоможе достовірна інформація, яку донесуть професіонали своєї справи.


    Саме такою компетентною організацією є The HALO Trust.


    The HALO Trust – це найбільша міжнародна некомерційна організація, яка знешкоджує міни й вибухонебезпечні боєприпаси у 30 країнах та територіях світу упродовж 35 років. Свою місію організація бачить в тому, щоб захищати життя та відновлювати життєдіяльність людей, які постраждали від військових конфліктів. HALO працює на сході України з 2015 року.


    Як забезпечити власну безпеку дізналися бібліотекарі та постійні читачі в результаті бесіди зі спеціалістом інформування пані Марією.



    Зустріч була корисною і дуже інформативною для людей будь-якого віку.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67








понеділок, 1 липня 2024 р.

Нові книги чекають свого читача: Антін Мухарський “Легенда про квітозавра”

 



Антін Мухарський

“Легенда про квітозавра”


    Нову книжку для дітей зазвичай «дорослий» автор Антін Мухарський присвятив своїй останній дитині. А всього їх у нього п'ять!

    «За останній рік дуже скучив за дітьми. Не минає дня, не минає години, щоб не думав про них!» – зізнається автор.     

    «Я давно мріяв написати казку, яку було б цікаво читати дітям та їхнім батькам. І щоб там неодмінно були динозаври, інопланетяни, міжгалактичні подорожі, детективні пригоди та справжнє кохання, – ділиться письменник. – А ще таку, де всі герої були б упізнаваними, а сюжет розгортався у нашому чарівного місті саме о тій порі, коли дніпровські схилах вкриває бузкова піна, а на старих каштанах запалюються мільйони свічок, і Київ стає схожим на справжню казку. Наскільки це мені вдалося – вже судити читачеві. Але я дуже старався».


Антін Мухарський

Біографична довідка



Дата народження

14 листопада 1968 р.

    Антін Мухарський — український письменник, актор, телеведучий, арт-куратор. Засновник мистецької платформи Український культурний фронт. Народився в місті Києві 14 листопада 1968 року. Закінчив Київський театральний інститут ім. Карпенка-Карого (1992 р.) за фахом актор театру та кіно.


Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67